Malatya TBMM gündeminde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, orta hasarlı bina sahiplerinin sorunlarını TBMM’de gündeme getirerek “Orta hasarlı binalarla ilgili belirsizlik var” dedi.

Malatya TBMM gündeminde

Milletvekili Fendoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel kurul 55.birleşim birinci oturumda, ‘ 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası Malatya’daki çalışmalar’ hakkında gündem dışı bir konuşma yaptı.

Depremin üzerinden 360 gün geçtiğini dile getiren Fendoğlu, devletin tüm imkânlarıyla deprem bölgesinde olduğunu ifade etti.

ZAMAN ZAMAN KONTROLDEN ÇIKTI”

Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, depremzedelerin depremin ilk günlerindeki talepleriyle bugünkü taleplerinin başka olduğunu kaydederek,“O gün ilk etapta; gıdaya ulaşım, barınma ihtiyaçlarının karşılanması ve vatandaşın can ve mal emniyetinin sağlanması talepleri vardı. Vatandaşın can ve mal emniyetinin sağlanması durumu biraz sıkıntılı oldu çünkü deprem bölgesi alanının geniş olması nedeniyle zaman zaman kontrolden çıktı”

dedi.

“360 GÜN SAHADAYDIK”

Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları’nın 360 gün sahada olduğunu, olmaya da devam ettiğini dile getiren Fendoğlu,“Malatya’da Kışla Caddesi’nde çorba kaynıyorsa Ülkü Ocaklarımız ve teşkilatımızın safı bellidir. Devletimizin ve milletimizin yanındadır. 2023 yılı 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra çayını çorbasını, tasını tarağını toplayıp kaçanlardan olmadık. 360 günden buyana milletimizin yanında olduk”

ifadelerini kullandı.

“3 BİN KÖY, 6 BİN ÇOK KATLI KONUT TESLİM EDİLECEK”

Milletvekili Fendoğlu, Malatya’da 74 konteyner kentte 36 bin 400 konteynerin kurulduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:“117 bin vatandaşımız konteyner kentlerde ikamet etmektedir. Barınma, kira ve taşınma bedelleri devletimiz tarafından defaten ödeniyor. 7 bin 900 köy konutunun ihalesi yapıldı, 3 bine yakını teslim edilecek. Malatya’mızda 1 Şubat’tan itibaren 6 bine yakın konutu depremzedelerimize teslim edeceğiz. Daha fazla konut teslim etmemiz gerekiyor. Burada da tüm kurumlarımıza ve bürokratlarımıza büyük iş düşüyor. Hak sahibi olan herkes ev sahibi olacaktır. Cumhurbaşkanımız ve devletimiz söz verdiyse, bu sözü de ere düşürmeyiz.”

“KOSGEB DESTEĞİNİN GÜNCELLENMESİ GEREKMEKTEDİR”

Malatya’nın gündeminin deprem olduğunu ifade eden Fendoğlu,“Esnafımızın sorunları vardır. Devletimiz, KOSGEB üzerinden 5 bin esnafımıza 2 milyar TL destek sağlamıştır ama bu meblağ yeterli değildir. Günün şartlarına göre bunun güncellenmesi gerekmektedir. Ticaretini devam ettirmek için hala sırada bekleyen esnafımız var. 3 bin konteyner iş yerine ihtiyacımız var”

diye konuştu.

“BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”

Milletvekili Fendoğlu, Malatya’da orta hasarlı binalarla ilgili sorunların olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:“Orta hasarlı binalarla ilgili belirsizlik var. Orta hasarlı binalardaki vatandaşlarımız, yerinde dönüşüm imkânından yararlanmak için kredi başvurusunda bulunduklarında mevzuata göre kredi kullandırılması için bitmiş bir bina olması ve bu konuta ipotek konulması şartıyla mümkün olmaktadır. Dolayısıyla orta hasarlı binaların yerinde dönüşüm için başvuruda bulunan vatandaşlarımız, bu mevzuat şartlarında mağduriyet yaşıyorlar. Yine kış şartlarında orta hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımızın elektrik ve suları olmasına rağmen doğalgazları kesiktir. Orta hasarlı binalarla ilgili yetkili ağızdan gerekli açıklamanın yapılmasını bekliyoruz. Yine ekonomik olarak evlerini yaptıramayacak durumda olan vatandaşlarımız için deprem bölgesine yönelik faizsiz kredi veya uzun vadeli düşük kredi imkânı sağlanmalıdır. Yerinde dönüşen vatandaşlar TOKİ’de çekilecek ilk kuraya katılmıyor. Bu konuda yeteri kadar bilgi alamadılar. Bilgi kirliliği hat safhada, Malatya’da yapılacak bir toplantıyla esnaf ve vatandaşlara gerekli bilginin verileceğini düşünüyorum.”