Malatya Tren Gar’ı ne olacak?
Malatya’da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra etrafına güvenlik şeridi çekilen ve yolcuların ön taraftan içeriye alındığı Tren Gar'ının kaderi belli oldu.
Cumhuriyet dönemi önemli eserlerinden birisi olan Malatya Tren Garı binası, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası etrafına güvenlik şeridi çekilerek kapatıldı. Depremde hasar alan tarihi binanın onarım ve restorasyona alınacağı bildirildi.
1931'de inşa edilen ve tescilli eserlerden olan Malatya Gar binasındaki restorasyon iş ve işlemlerinin “ Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış projeler doğrultusunda” yapılacağı kaydedildi.
Türkiye Cumhuriyeti Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) Malatya 5. Bölge Müdürlüğü tarafından “Depremde Zarar Görmüş Malatya Gar Binasında Restorasyon, Güçlendirme, Erişilebilirlik ve Çevre Düzenleme Yapılması İşi” ihaleye çıkartıldı.
Malatya Gar restorasyon ve güçlendirme ihalesinin 26 Nisan 2024 tarihinde saat 10.00’da TCDD 5. Bölge Müdürlüğü Geçici Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda yapılacağı kaydedildi.
Malatya Garı, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur. Fevzipaşa - Kurtalan demiryolu üzerinde yer alan ve Malatya - Çetinkaya demiryolu'nun başlangıç noktası olan istasyon, -daha sonradan TCDD adını alacak olan- Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü tarafından inşa edilerek 1931'de hizmete girmiştir.
İstasyon, Fırat Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi anahat trenleri ve Sivas-Malatya Bölgesel Trenlerine hizmet vermektedir.
İstasyon, art deco mimari tarzıyla inşa edilmiştir. Bu yönden Sivas, Manisa ve Diyarbakır garlarına benzemektedir.