Malatya üçüncü sırada: Miktarı Türkiye’yi şaşırttı!
Son 30 yılda dünyada meydana gelen depremler sonrasında orta çıkan atıkların yüzde 50’sinden fazlasını 6 Şubat 2023 depremleri tek başına oluşturdu. 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde ortaya çıkan 100 milyon ton atığın 40 milyon tonunu betonarme yapılar oluştururken Malatya Hatay ve Maraş’tan sonra üçüncü sırada yer aldı.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'nın yayınladığı Türk Deprem Araştırma Dergisi'nin Kasım 2024 sayısında dünyada deprem sonrası oluşan atık miktarları ile 6 Şubat depremleri sonrasında 11 ilde ortaya çıkan atık miktarları karşılaştırıldı.
“6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Geri Dönüşüm Agregası Olarak Kullanımı: Malatya İli Örneği” adlı makalede 6 Şubat 2023’te meydana gelen 2 depremin büyüklüğüne ve arkasında bıraktığı devasa miktarda atıklara rakamlarla dikkat çekildi.
Dünyada son otuz yılda meydana gelen büyük depremlerin etkisiyle oluşan atık yüzde oranlarına bakıldığında 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucunda, son yıllardaki en büyük atık miktarı yüzde 50.3 oranıyla Kahramanmaraş depremlerinde ortaya çıktığı görüldü.
100 MİLYON TON ATIK!
Çalışmada, orta hasarlı ve güçlendirilmemiş binalar ile servis ömrünü tamamlamış yapıların varlığını da göz önünde bulundurulduğunda, deprem sonucu oluşan kütlesel atık oranlarının daha da artacağına vurgu yapıldı. Bu atıkların toplamda yaklaşık 100 milyon ton olduğu ve 40 milyon tonunun betonarme atığı olduğu belirlendi. Yine aynı çalışmada bu atıkların yeniden kullanılarak inşaat endüstrisine kazandırılması büyük önem taşıdığı üzerinde duruldu.
MALATYA ATIKTA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye, Kilis, Adana, Hatay ve Elazığ olmak üzere on bir ilde oluşan atık miktarlarına bakıldığında Malatya en fazla atığa sahip üçüncü il oldu. Yıkım sırasında en fazla atık, yüzde 41,6 oranla Hatay'da yüzde 19,20 ile Kahramanmaraş’ta oldu. Malatya ise yüzde 13,80 ile üçüncü sırada yer aldı.