Malatya ve 7 il için kritik deprem uyarısı!

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya ve Ovacık faylarına dikkat çekerek Malatya, Sivas, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Adıyaman ve Kahramanmaraş için uyarılarda bulundu.

Malatya ve 7 il için kritik deprem uyarısı!

Malatya Fayı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Aluçlu, fayın tek seferde kırılması durumunda 7.2 ila 7.4 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi.

Malatya Fay’ının Sürgü’den başlayan ve Kemaliye’ye kadar uzanan 160 kilometre uzunluğunda bir fay olduğunu kaydeden Aluçlu, “Bu fay, dört segmentten oluşuyor. Bu segmentler, Kemaliye’den sonra Ovacık Fay’ı ile birleşerek yaklaşık 230 kilometre uzunluğunda bir fay haline geliyor” dedi.

Aluçlu, Malatya Fay’ının Sürgü-Kemaliye arasındaki 160 kilometrenin tek seferde kırılması halinde 7 ila 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade ederek bunun tek seferde kırılma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

“NORMAL PERİYODUNDAN 150 YIL GEÇTİ VE ENERJİ TRANSFERİ OLDU”

Malatya Fay’ının Tunceli Ovacık Fay’ı ile birlikte kırılma ihtimalinin bulunduğunu da dile getiren Aluçlu,“Bu fayların birlikte kırılma ihtimali olursa; 7.4 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olacaktır. Bu fay, yaklaşık 2 bin 500 yıl önce kırıldı. Bu fay çok çalışılmadı. Yakında bir ekip, çıkacak ödenekle birlikte karada ve uydu üzerinden bir çalışma yapılacak. O çalışmadan sonra daha net veriler ortaya çıkacak. 2 bin 500 yıldı kırılmayan bir fay ve normal periyodundan 150 sene geçtiği biliniyor. Kırılması gereken zamanın üzerinden geçmiş durumda. Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen depremlerde Malatya Fay’ına enerji transfer etti. Dolayısıyla bu değerlendirmeler kapsamında bu fayın kırılma ihtimali biraz daha öne çekişmiş olabilir. 150 sene geçmiş kırılmamıştı ama enerji transferi ile birlikte fayın kırılma ihtimali arttı”

bilgilerini verdi.

MALATYA, SİVAS, TUNCELİ, ERZİNCAN, ELAZIĞ, BİNGÖL, ADIYAMAN VE KAHRAMANMARAŞ’I UYARDI

Aluçlu, Malatya Fay’ının kırılması halinde Malatya ile birlikte Sivas, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın etkileneceğini kaydederek, şunları anlattı:“Malatya Fay’ı Akçadağ, Sürgü, Yazıhan, Hekimhan, Arguvan, Kemaliye ve Arapgir’den geçiyor. Bu fay kırılırsa bu çevredeki illeri etkileyecek. Faydan ne kadar uzaksanız o kadar az etkileneceksiniz. Ama Malatya gibi binaları önceki depremlerde hasar almış, yapı stoku geçmişteki hasarlarla bu depreme yakalanması durumunda farklı sonuçlar olacaktır. Sivas daha önceki depremlerden etkilenmediği için daha az etkilenecektir. Tabii bunun yanında yapı stokunu da değerlendirmek gerekiyor. Bu illerde 2000 yılından önce yapılan yapı stokunun mutlaka bu illerde dönüştürülmesi gerekiyor. Bu illerde çeşitli önlemler alınmalıdır. Kentsel dönüşümler, envanter çalışmasıyla acil yıkılması gerekenleri yıkarak ilerideki bu depremde can kayıplarını minimuma indirecek çalışmaların yapılması gerekiyor.”

Aluçlu, Bingöl Yedisu Fay’ına da dikkat çekerek “Yedisu Fay’ı ayrıca değerlendirilmesi gereken bir fay bu fayda kırılmadı. Malatya’ya uzak olmasından dolayı yakınındaki Tunceli, Erzincan, belki Erzurum’u ve Elazığ’ı etkileyecek” dedi.

“RİSKLİ BİR ALANDA YAŞIYORUZ”

Malatya’nın yapı stokunun depremlerde ağır hasar aldığını kaydeden Aluçlu,“Binaların bu depremlerde nasıl davranacağını tespit edemeyeceğiz çünkü çalışma yapılmadı. Riskli bir alanda yaşıyoruz. Malatya’nın üç tarafı faylarla çevrili, birini çok büyük hasar ve can kayıplarıyla atlattık. Bundan sonraki depremlerde can ve mal kaybı yaşamamam ve ekonomimizin etkilenmemesi adına tedbirleri artırmamız gerekir”

ifadelerini kullandı.