Malatya’da 27 Bin 850 Kişi O Projeye Başvurdu

Malatya’da yerinde dönüşüme 27 bin 850 kişinin başvurduğu bildirildi.

Malatya’da 27 Bin 850 Kişi O Projeye Başvurdu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından şehirlerin yeniden ayağa kalkması adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yerinde dönüşüm projesine 200 bine yakın başvuru oldu.

 Malatya’da da yerinde dönüşüme başvuru için açılan ofislere giden vatandaşlar, hem bilgi aldı hem de başvurularını gerçekleştirdi. Bu kapsamda 27 bin 850 kişi yerinde dönüşüm için müracaat etti.

 “133 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜMDEN YÜZDE 20’Sİ YIKILDI

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bir yandan kalıcı konutlar yapılırken diğer yandan da şehrin ayağa kaldırılması noktasında çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 Kalıcı konut ve kalıcı işyerleri noktasında yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getiren Gürkan, 133 bin bağımsız bölümden yüzde 20’sinin yıkıldığını aktardı.

Başkan Gürkan, 27 bin 850 vatandaşın yerinde dönüşüme müracaat ettiklerini, köy evleri ve kalıcı konutlarla ilgili başlayan çalışmaların sürdüğünü de ifade etti.

 “ORADA KİM OTURUYORSA EVİNİ YAPSIN İSTİYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise “1 milyon 900 bin vatandaş şu anda evinin dışında. Bir an önce konutları yapalım ki, bu insanları evlerine çıkaralım diye düşünüyoruz. Yazın ayrı dert, kışın ayrı dert çünkü. 200 bin konutun büyük bölümünü Kasım-Aralık-Ocak-Şubat gibi teslim edeceğiz. 3-5 ay içerisinde bunların tamamını teslim edebiliriz. Özellikle yerinde dönüşüm projesini başlattık. Vatandaşın bir kısmı doğup, büyüdüğü mahalleden kopmak istemiyor. Ona da hak veriyorum. Malatya'da Ulu Camii'nin etrafından ayrılmak istemiyor. Hatıraları orada. Bu saygıdeğer bir duygu. Ama mecburiyetlerimiz var. O zaman oradaki sivil toplum örgütleriyle, belediyelerle görüştük. Kendilerine yerinde dönüşümü anlattım. Şimdi biz orada kampanya başlattık. Konutlar için 1 milyon 300 bin işyerleri için 750 bin liraya kadar vatandaşa yardım edeceğiz. Sonra yarısını sileceğiz, yarısını 10 sene vadeli, 2 sene ödemeli faizsiz imkanla 'buyurun yapın' dedik. Şu ana kadar müracaat 200 binlere yaklaştı. Özellikle köy evlerini bir an önce yapın diyoruz. Mülkiyet sorununu çözeriz diyoruz. Muhtar bir yazı versin 'Burada bir adam oturuyordu ev yıkıldı' desin yeter. Orada kim oturuyorsa para vermeye devam edeceğiz, evini yapsın istiyoruz” diye konuştu.