Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde bulunan Ansır Mağaralarının yapısı ve oluşumuyla dünyada eşi, benzeri yok.

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Yazıhan içinde hem doğa, hem kültür barındıran, orta zorlukta, olağanüstü bir rotadır. Ansır Mağaraları yürüyüşü Buzluk köyünün Alocağı Mahallesi’nden başlamaktadır. Mahalleyi geçer geçmez sağ yamaçtaki belirgin patika hemen dikkati çekmektedir.

Bu rotanın uzunluğu yaklaşık bin 150 metredir. Mahallenin karşısındaki yamaçtan geçen patika takip edilerek düşük bir eğimle, hiç yorulmadan yaklaşık 20 dakika içinde Buzluk (Ansır) Mağaralarının dibindeki mezarlığa kadar gidilmektedir. Yürüyüş boyunca herhangi bir zorlukla karşılaşılmamaktadır. Yamaç boyunca özellikle ilkbahar aylarında yürüyüşe muhteşem bir renk cümbüşü eşlik etmektedir. Sonbaharda ise yer yer pastel renkler görülmektedir. Bu rota Buzluk köyünden başlayan başka bir rota ile mezarlıkta birleşmektedir.

 

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

 Buzluk Köyü ile mezarlık arası yaklaşık 660 metre civarındadır. Ancak eğim dik olduğu için, kısa olmasına rağmen Alocağı patikasından daha yorucu bir rotadır. Her iki rota da eski mezarlıkta birleşmektedir. Buradan itibaren yaklaşık 100 metre kadar sola doğru yükseldikten sonra mağaralara giden patikaya ulaşılmaktadır. Patika bu noktadan itibaren yavaş yavaş sağa doğru yükselerek devam etmektedir. Patikanın üzerinde 50-60 yıl önce kullanılan büyük bir çeşmenin kalıntıları bulunmaktadır. Ancak kalıntılar yok olmaya yüz tutmuştur. Bu noktayı geçtikten yaklaşık 10 dakika sonra, bir zamanlar mağaraların bulunduğu büyük kaya duvarının bir parçası olan, ancak zaman içinde duvardan kopan büyük kaya bloğunun dibine varılmaktadır.

 

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Kaya ile ana duvar arasında zor olmayan bir dar bir geçit bulunmaktadır. Birkaç basamak sonra kaya bloğunun üzerine çıkılmaktadır. Soldaki setin üzerine yaklaşık 1,5 metrelik basit bir tırmanışla ulaşmak mümkündür. İlk set epey geniştir. Buradan çok fazla ileri gitmemek gerekmektedir. Set ileri doğru gidiyormuş gibi gözükmesine rağmen aniden bitmektedir. Daha önce setin ilerisindeki mağaralara ulaşan yol çökme nedeniyle yok olmuştur. İkinci sette üç adet mağara bulunmaktadır. Bu set üçüncü sete göre daha az risk barındırmaktadır. Üçüncü sete çıkış ise kolaydır. Ancak set dar olduğu için dikkatli yürünmesi gerekmektedir.

 

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Buradaki yedi mağaranın altısının birbirine içeriden bağlantısı bulunmaktadır. Mağaraların şu andaki harap durumu bile bir zamanlar burada çok kalabalık bir insan topluluğunun yaşadığının en büyük delili niteliğindedir. Dikkatli olmak şartıyla burada yaklaşık olarak bir saat zaman geçirilebilir. Daha sonra kaya bloğunun dibinden geçilerek yürüyüşe devam edilmektedir. Patika, karşıdaki büyük kaya kütlelerinin üzerine doğru gitmektedir. Bu kaya kütlelerinin dibindeki mağaralarda yaşamış olan insanların izlerini görmek isteyenler önce aşağı inerek At Uçuran denen noktaya kadar yürüyebilirler. Kayaların dibindeki büyük set yürümek için çok elverişlidir. At Uçuran denen nokta zamanında kütüklerle takviye edilerek geçilen bir yerdir. Buradan diğer mağaralara yürüyüş yolu varmış ancak zamanla körelmiştir. Ne olursa olsun buradan geçmeyi denememek gerekmektedir.

 HİTİT, ROMA VE BİZANS DÖNEMİNİ İÇİNDE BARINDIRIYOR

Malatya’da birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgelerinden olan Yazıhan ilçesinde yer alan Ansır Mağaraları; Yontma Taş Devri, Hitit Uygarlığı, Roma ve Bizans dönemlerini içinde barındırıyor. Geçmişinde derin izler bulunan Ansır Mağaraları, Hristiyanların yerleşim yeri olması açısından da büyük önem taşıyor.

 

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Malatya'nın birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yazıhan ilçesinin 10 kilometre batısında, Yazıhan Ovası’na hakim bir yer olan Buzluk köyünde bulunan ve tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Ansır Mağaraları; gerek doğası gerekse manzarası ile önemli bir konuma sahiptir. Bu mağaralar, halk arasında “Buzluk Mağarası” ismi ile tanınmıştır. 40 civarında oda şeklinde mağaraların yer aldığı Ansır Mağaralarının insanlar tarafından ne zaman barınak olarak kullanıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, kaya mağaralarında Yontma Taş Devri ve Hitit uygarlıkların izlerine rastlanır.

 

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Ansır Vadisi’nde yer alan tarihi yerleşmelerde Roma ve Bizans dönemlerinin yansılarını görmek mümkündür. Geçmişi çok derin izler taşıyan bu mağaraların, Hristiyanlığın yayılma safhasında devrin hükümdarından kaçan Hristiyanların yerleşim yeri olduğu da söylenmektedir.

 

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok

Günümüzde doğal etkilerden bozulmuş olan mağaraların çevresinde mezarlara rastlanmıştır. Diğer adı Ansur olan kaya mağaralarında Yontma Taş Devri ve Hitit uygarlıklarının izlerine rastlanmaktadır. Kütlesi 2 kilometre uzunlukta ve 50 metrenin üstünde bir yüksekliğe sahip, görünüşü insan yüzüne benzetilen üç kaya mağarası bulunur. Ayrıca içinde içme suyu da vardır.

Malatya’da bulunuyor dünyada benzeri yok