MALATYA'DA DEPREMİN KAZANANLARI BELLİ OLDU

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası şehrin neredeyse 3’te 1’i yok olurken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ortaya attığı formül ortaya çıktı. Formüle göre yerinde dönüşümde müteahhitler servet sahibi olacak…

MALATYA'DA DEPREMİN KAZANANLARI BELLİ OLDU

6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrası Malatya’da büyük yıkım meydana geldi. Şehrin 3’te 1’i yok olduğu Malatya’da yeni yapılan binalar dahi ağır hasar aldı. Özellikle Bostanbaşı bölgesinde milyonlarca TL’ye depreme dayanıklı olarak satılan konutlar bile ağır hasar alıp yıkılırken deprem sonrası imar komisyonlarına, yapı denetimlerine, müteahhitlere tepki yağmıştı.

FORMÜLDEN MÜTEAHHİT ÇIKTI

Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ortaya attığı formülün detayları ortaya çıktıkça ‘yerinde dönüşümde’ tepki gösterilen müteahhitlerin servetlerine servet katacağı ortaya çıktı. Formüle göre yerinde dönüşümde TOKİ devreden çıkarılarak vatandaş müteahhitle anlaşıp devletten aldığı kredi karşılığında binasını tekrardan yaptıracak.

TOKİ YOK MÜTEAHHİTLER VAR

Konuyla ilgili ilk bilgileri aktaran Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ile İçişleri Bakanımızın, halkımızın bizden talep ettiği yerinde dönüşüm noktasında mutabakat sağlandı. Yani Malatya’mızda depremden kaynaklı yıkılan konut ve iş yerleriyle ilgili yerinde dönüşüm gerçekleştirilecek. Yerinde dönüşüm yapılırken, bütüncül plan uygulaması, lokal adaptasyon uygulaması gerçekleştirilecek. Nasıl ki TOKİ, depremde evsiz kalanlara, evleri acil yıkılacak ve ağır hasarlı olanlara uydu kentler marifetiyle ev veriyorsa, yerinde dönüşümde de yerinde dönüşümü yapacak müteahhitler marifetiyle, site yönetimi ile birlikte anlaşması sonucunda yerinde plan kotlarına uymak kaydıyla ve TOKİ’de olduğu gibi aynı ödeme yöntemiyle yerinde dönüşümü devletimiz ve hükümetimiz destekleyecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Malatya’ya geldiğinde bu açıklamayı ifade ettiler. Malatya’ya halkının da büyük ekseriyetle istediği buydu. Örneğin, 30 daireden oluşan bir site var. Bu sitedeki 30 kişi anlaşacak ve 30 kişiye 500 bin hibe, 500 bin uzun vadeli kredi ile 30 kişinin adına yapılan anlaşma ile o para ilgili müteahhitte verilecek, depreme dayanıklı evler yapılmak kaydıyla, o evlerin yerinde dönüşümü sağlanacaktı” ifadelerine yer vermişti.