Malatya’da ‘haksız vergi’ uygulamasına tepki!

Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, depremlerde yıkılan ya da ağır hasar gören binalara Malatya Büyükşehir ile Yeşilyurt ve Battalgazi İlçe Belediyeleri tarafından haksız vergi tahakkuku yaptırıldığını gündeme getirerek tepki gösterdi.

Malatya’da ‘haksız vergi’ uygulamasına tepki!

Mustafa Bahadır Altaş, 2023 Eylül ayında, Malatya Büyükşehir ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin, depremde yıkılan ya da hasar gören binalar için haksız vergi tahakkuk ettirdiğini gündeme taşıyarak, konuyu CİMER’e yazmıştı.

Konunun aylar önce gündeme getirilmesine rağmen, 2024 yılında da aynı belediyelerin, bu durumdaki bina ve işyerleri için haksız vergi tahakkukunu sürdürdüğünü belirleyen Altaş, konuyu bu kez CİMER'e iletti ve gelen yanıt oldukça şaşırttı.

Altaş, yaptığı başvurunun 21 Mart 2024'te Battalgazi Belediyesi tarafından CİMER aracılığıyla kendisine"Dairemiz evrakları tetkikinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca 213 sayılı kanunun 15. maddesi kapsamında mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, depremlerde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalara ve ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen 02.06.2023 tarihinden önce tahakkuk eden ve bu kanunun yayımı tarihi itibariyle ödenmemiş bulunan Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi Belediyemiz tarafından alınmamaktadır”

cevabının verildiğini kaydetti.

Mustafa Bahadır Altaş, konuyla ilgili“Devlete yaşan yanlış bilgi verenlerin vatandaşa yıllarca doğru bilgi verdiklerine nasıl inanalım. Yapılan işlem yasal değildir. Belediyelerin bu keyfi uygulamasını kabul etmemiz mümkün değildir. Kanunu kimsenin yok sayma hakkı bulunmamaktadır. Yapılan yasal düzenleme çok açıktır. Belediyeler veya ilgili birimler bu durumda bulunan vatandaşlardan başvuru aramaksızın, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile çevre temizlik vergisine ilişkin terkin işlemini resen yapacaklardır. Vatandaştan haksız bir şekilde vergi almaya çalışanlar hakkında gereken işlemin yapılması artık yasal bir zorunluluk olmuştur”

açıklamasında bulundu ve duruma tepki gösterdi.

Altaş, CİMER'den kendisine verilen 'aldatıcı ve gerçek dışı' yanıt üzerine, 21 Mart 2024'de bir kez daha CİMER'e başvurarak, bu durumu bildirdi ve Cumhurbaşkanlığı kurumunu görevliler hakkında işlem yapılmasını da istedi. Altaş, başvurusunda,"T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne 15.02.2024 Tarihinde yapmış olduğum şikayet başvurma gelen 21.03.2024 tarihli Battalgazi Belediye Başkanlığı tarafından cevap metni gerçeği yansıtmamaktadır. Cevap yazısının tarafıma ulaştığı gün olan 21.03.2024 tarihinde Battalgazi Belediye Başkanlığı internet sitesinde yapmış olduğum sorgulamada adıma tahakkuk eden emlak ve çevre temizlik vergilerinin sistemde halen yer aldığı görülmektedir. Emlak vergisi sicil sorgulama ekran görüntüleri ektedir (üstteki görsel). Bilgilerinizi ve sizlere yalan yanlış bilgi veren görevliler hakkında gerekenin yapılması hususunda gereğini arz ederim”

dedi.