Malatya’da o doğumlar sevindirdi

Malatya’da ilkbaharın müjdeleyicisi olarak görülen kuzular, anneleriyle bir araya gelirken, ikiz doğumların fazlalığı üreticiyi sevindirdi.

Malatya’da o doğumlar sevindirdi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde büyük yıkım yaşayan Malatya’da kuzu doğumları başladı. Ağılların kapılarının açılmasıyla kuzular annelerine koştu. Bu seneki doğumlarda ikizlik oranının yüksek olduğu kaydedilirken, depremzede üreticilerin yüzü güldü.

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, kuzu doğumlarının başladığını ifade etti.

Üreticilerin hayvanlarına bir çocuk gibi baktıklarını kaydeden Akın, 2024 yılında bahar ayını müjdeleyen kuzuların doğduğunu söyledi.

Akın, “İkizlik oranı çok yüksek bu yıl bereketli olacak. Üreticilerimize bereketli bir yıl diliyoruz. Üretmeye ihtiyacımız var. Üreten ithal etmez, ihraç eder. O nedenle üretene de sahip çıkmalıyız” dedi.

Malatya’da o doğumlar sevindirdi

Depremden sonra bazı bölgelere çadır dağıtıldığını kaydeden Akın, “Özellikle Yeşilyurt, Doğanşehir ve Akçadağ’da birçok ahır yıkıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bazı eksiklerimiz olsa da bakanlığımız hayvan, çadır, yem ve bazı destekler verdi” dedi.

Yeşilyurt ilçesine bağlı Kurşunlu mezrasında üreticilik yapan Ramazan Mutlu ise “Doğumlarımız başladı, ikizlik oranı yüksek. Meşakkatli bir iş yapıyoruz. Allah, inşallah bereketli eder. Geçen seneye göre bu sene ikizlik oranı daha yüksek. 2-3 gündür doğumlar başladı, inşallah arkası da gelir” diye konuştu.

Malatya’da o doğumlar sevindirdi

Bu yıl ikiz doğumların fazla olduğunu kaydeden üretici Mehmet Mutlu ise doğumların yeni başladığını ve bereketli bir yıl olacağını söyledi.

14 yaşından buyana hayvancılıkla uğraştığını dile getiren Elmas Mutlu, “Süt ve süt ürünlerinin her türlüsünü yapıyorum. Ben kadın üreticiler için sosyal güvence olmasını istiyorum ki üretimi bırakmasınlar. Bizden sonrakiler bu işi yapamaz. Sigortaları, güvenceleri olsa yapabilirler” dedi.