Malatya’da ‘o hatanın’ payı yüzde 85 çıktı!

Depremler ve Afet Yönetimi seminerinde konuşan Japon İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, 24 Ocak 2020 depreminin Malatya için bir sinyal olduğunu söylerken; Yüksek İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş de kentte orta ve ağır hasarlı binaların yüzde 85’inin işçilik hatasından yıkıma yüz tuttuğunu söyledi.

Malatya’da ‘o hatanın’ payı yüzde 85 çıktı!

Malatya’da özel bir otelde düzenlenen ‘Depremler ve Afet Yönetimi’ seminerinde Malatyalılarla bir araya gelen Japon Mühendis Yoshinori Moriwaki Malatyalıların depreme dair merakını giderdi.

Kahramanmaraş depremlerinin bu kadar kısa sürede yaşanacağını beklemediğini söyleyen Moriwaki, katılımcılara deprem öncesinde ve esnasında yapılacaklar hakkında bilgilendirmede bulundu.

JAPONYA'DA YAŞAM ÜÇGENİ YOK!

Yeteri kadar bilgi sahibi olunmadığı için Türklerin panik yaptığını söyleyen Moriwaki, deprem nasıl oluşur, depremde ne yapmalı, nasıl önlem almalı konusunda çocuklar için çizgi roman yazdığını söyledi. Hatay’a, Kahramanmaraş’a Malatya’ya depremden sonra çok kez gittiğini söyleyen Moriwaki, yaşam üçgeninin önemli olduğunu söyledi. Moriwaki, Japonya’da binaların depremde yıkılmadığı için yaşam üçgeninin anlam taşımadığını söyledi.

GÜÇLENDİRMEDE KARBON FİBER

Az hasarlı ve orta hasarlı binalarda iyi kontrolden sonra güçlendirmenin yapılabileceğini söyleyen Moriwaki, bunun nasıl yapılacağını anlattı. Kolonların karbon fiber kumaştan giydirildiğini söyleyen Moriwaki, diğer detaylarını bir bir anlattı.

Depremler ve Afet Yönetimi seminerinin moderatörlüğünü yapan Yüksek İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş ise Türkiye’nin en büyük eksikliklerinden birinin afet yönetimi olduğunu söyledi. Afet yönetiminin içinde; eğitim, bilinçlenme, afet öncesi ve  afet sonrası, afet sırasında ne yapılacağı konusunda birçok konunun mevcut olduğunu söyleyen Görünüş,“Biz ülke olarak bu noktada maalesef eksikleri olan bir ülkeyiz. Özellikle eğitim anlamında. Bunları da hep birlikte gidermeye çalışıyoruz, çalışacağız.”

Dedi.

6 Şubat’ta meydana gelen depremden hemen sonra Hatay’da olduğunu anlatan Görünüş,  “Oradaki durumu ciddi anlamda gözlemledik. Nedir hatalarımız diye baktık? Özellikle arama kurtarma çalışmalarında doğru bir çalışma yapabildik mi diye baktık. İleride olası bir afette, bir depremde nasıl önlemler alabiliriz noktasında ciddi anlamda bir deneyim sahibi olduk.”

Diye konuştu.

Ev alırken binanın dışına değil sağlamlığına bakılması gerektiğini belirten Görünüş, şöyle devam etti:“Ev alıyoruz, neye bakıyoruz? Binanın dışına bakıyoruz. Dış cephesi iyi mi, mantolaması güzel mi, rengi güzel mi, biz Van’da bunu çok yaşadık. Şimdi kötü bir tecrübe var. Siz de bunu maalesef acı olarak acı bir şekilde tecrübe edindiniz. Gerçekten binanın dış cephesinin çok önemli olmadığını gördük. Binanın renginin, boyasının, kalitesinin çok önemli olmadığını gördük.”

MALATYA’DA YÜZDE 85 İŞÇİLİK HATASI ÇIKTI!

Malatya’da çok sayıda orta ve ağır hasarlı binanın olduğunu söyleyen Görünüş,“Malatya’da neyi gördük? Malatya’da ciddi miktarda orta ve ağır hasarlı bina gördük. Bu binalara gidip baktık, hepsine baktık. Emin olun yani yüzde 85 doksanının işçilik hatası olduğunu gördük.“

dedi.

Açıklamalarının devamında binayı oluşturan materyaller üzerinde duran Görünüş, ““Bir binayı oluşturan en büyük, en önemli eleman betondur. Arkadaşlar beton bir kişiliktir. Özellikle teknik eleman çalıştırma boyutunda bir beton santralinde muhakkak bir inşaat mühendisinin olması gerekiyor. O reçeteler aynen doktorun hastaya yazdığı ilaç reçeteleri gibidir.  Orada hiçbir şeyi atlamamanız gerekiyor. Yani bir beton üretiminde o betonun içme suyu kadar temiz olması lazım.”

Açıklamasına yer verdi.