Malatya'da tarihi şapel tahrip edildi!

Malatya’da yıllara meydan okuyan ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce restorasyonu yapılan ancak sonrasında kaderine terk edilen Venk Şapeli (Manastır) son görüntüsüyle şaşırttı.

Malatya'da tarihi şapel tahrip edildi!

Malatya’da Venk bölgesinde bulunan Kirkor Lusavoriç’e izafeten yapılan Venk Şapeli (Manastır) 353 yıldır varlığını sürdürüyor. Ermeniler için büyük öneme sahip olan Şapel’in ibadet yapılan ana binası halen ayakta duruyor.

Malatya’nın en güzel bölgelerinden birinde yer alan Venk Şapeli’nin son görüntüsü oldukça şaşırttı. Şapelin içerisine giren kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tahribata uğratıldı. Duvarlarına yazılar yazılan şapelin içerisi ise çöplüğe döndü. Şapelin içerisinde küçük bir yatak ve elbise parçaları da bulunurken, kapısının kırıldığı dikkat çekti. Son halini gazeteci Abdullah Ergün'ün fotoğrafladığı kültürel mirasa verilen zarar yürekleri sızlattı. 

RESTORE EDİLDİ ANCAK TAHRİBARA UĞRATILDI

Tarihinde birçok uygarlık ve medeniyete ev sahipliği yapan Malatya, içerisinde onlarca tarihi eseri de barındırmaktadır. Bu eserler arasında giriş kapısının hemen üzerinde yer alan kitabesinde “Aziz Kirkor’un kapısı 1670 yılının Mart ayının 18’inde, Simon Gabiskos eli ile yapıldı” yazısı bulunan Venk Şapeli de yer almaktadır. Malatya merkez ilçeye bağlı, Çamurlu Köyü sınırları içerisinde bulunan şapel, günümüzde de dimdik ayakta durmaktadır. Kapının üzerinde bulunan kitabeye göre, şapelin Kirkor Lusavoriç’e izafeten yapıldığı bilinmektedir.

12,5 x 6,90 metre ebadında dikdörtgen bir plana sahip olan şapelin girişi, batı cephesindeki küçük kapıdan sağlanmaktadır. Kapının tam karşısında bulunan apsise iki basamakla çıkılmaktadır. Apsisin sağında ve solunda azizlerin mekânı yer almaktadır. Şapel, aslına uygun olarak restore edilmiştir.

Malatya’da Ermeni manastırlarının en eskisi olarak kabul edilen manastırın kayalıklar üzerine 4’üncü yüzyılda inşa edildiği, 13’üncü yüzyılda Ermeniler tarafından onarım gördüğü bilinmektedir. Günümüze kadar ulaşan şapel (manastır) 1670 yılında bir kez daha tamir gördüğü ifade ediliyor.

Venk Şapeli, Ermeniler’in yanı sıra Süryaniler ve birçok yerli turist tarafından ziyaret edilmektedir.