Malatya’dan göç edenlerin geri dönüşü tehlikede mi?
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, kentten göç eden 200 bin insanın geri dönmeme ihtimali üzerinde durdu. Keskin, “Biz biran evvel Malatya’ya ayağa kaldırmazsak gidenler korkarım ki oraya yerleşecekler, bir daha buraya gelme ihtiyacı duymayacaklar. Ama onlar sadece gitmekle kalmıyorlar, sermayelerini de başka yerlere taşımış oluyorlar.” Dedi.
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, küçük sanayi sitesinde 2 binin üzerinde işyerini ağır hasarlı olduğunu belirterek, 5 büyüklüğünün üzerindeki bir depremde insanların enkaz altında kalacağını endişesini yaşadıklarını ve biran önce yerinde dönüşüm için esnafa destek sağlanması ve yeni işyerlerinin yapılması çağrısında bulundu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, beraberindeki heyet ile birlikte MESOB Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret etti.
Adaylığından dolayı Prof. Dr. İbrahim Gezer’i tebrik ederek siyasi çalışmalarında başarılar dileyen MESOB Başkanı Şevket Keskin,“Çökmüş bir Malatya'da başta ticaret ayağa kalkmalı. Ticaret ayağa kaldırılmadan Malatya ayakta durmaz. Konutların yapılması lazım, ama şehrin ve çarşını kültürünü bozmamalıyız. İnsanların karnını doyurmadan mutlu edemezsiniz.”
Dedi.
Küçük Sanayi Sitesinde esnafların rahat nefes alabilmesi için biran önce yerinde dönüşüm konusunda destek ve katkı verilmesi gerektiğini belirten Keskin,“Sanayi Sitesinde 2 bin 200- 300 civarında işlerimiz var, tamamı ağır hasarlı. Eski Şoför Okulu denen yerde Altay Kışlasında işyeri sayısı 750 ile başladı, 3 bin 200’e kadar çıktı, sonucun ne olduğu da daha belli değil. Bugün bütün esnafımız sanayi sitesinde. Allah göstermesin, 5 büyüklüğünün üzerinde bir deprem bu bölgeye vursa insanların büyük çoğunluğunun enkaz altında kalacağının endişesini yaşıyoruz. 6 dükkân geçtiğimiz hafta çöktü.”
ifadelerini kaydetti.
GİDENLER GERİ DÖNMEZSE MALATYA EKONOMİSİ NASIL ETKİLENİR?
Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer ise,“Malatya, b depremde 11 şehir arasında şehir merkezi şehir merkezi bu kadar tahrip olan tek şehir. Bu da ekonomiyi çok ciddi şekilde vurduğunun anlamına geliyor. Bu deprem, Malatya’da ticaretin tamda kalbini vurdu paramparça etti, tam bir yıkım yaşandı. 10’un üzerinde çarşımız yerle bir oldu. Bir taraftan 110 bin vatandaşımız konteynerlerde başını sokacağı bir ev beklerken, 200 bin insanımız şehir dışında konutların ve işyerlerinin hazır olmasını beklerken, binlerce insanımızda bir an evvel işyerlerinin yapılarak tekrar ticarete katkı sunmak için gün sayıyorlar. Biz biran evvel Malatya’ya ayağa kaldırmazsak gidenler korkarım ki oraya yerleşecekler, bir daha buraya gelme ihtiyacı duymayacaklar. Ama onlar sadece gitmekle kalmıyorlar, sermayelerini de başka yerlere taşımış oluyorlar. Malatya zaten yıllardır sermaye ve nüfus kaybeden bir şehir. Depremden sonrada bu çok daha arttı. Şevket Başkanımızın da söylediği gibi bu şehrin önce ekonomisinin ayağa kaldırılması gerekiyor. Bir şehrin ekonomisini ayağa kaldırmadan kendisini ayağa kaldıramazsınız.”
şeklinde konuştu.