Malatya’nın altınında hasat başladı!
Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısıda, olgunlaşan erkenci çeşitte hasat dönemi başladı.
‘ Dünya Kayısı Başkenti’ unvanının sahibi Malatya için kayısı büyük önem taşıyor. Binlerce ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısı, 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. 2023 yılında 70 bin 869 ton ihracata karşılık 408 milyon 74 bin dolar kazanan kentte yeni sezon için hazırlıklar sürüyor.
Malatya’nın Pütürge ilçesinde kayısı üreticiliği yapan Abdullah Karakuş için ise daha farklı bir heyecan var. Birkaç yıldır aldığı akademik destekle erkenci kayısı çeşidi üzerinde çalışan Karakuş, olgunlaşan kayısıların hasadına başladı.
Elazığ ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde önce köydeki sonrada birikimleriyle kent merkezinde aldığı evini kaybeden Karakuş, her şeye rağmen üretmeye ve yenilikçi ürünleri hayata geçirmeye devam etti.
“DEPREM HER YÖNÜYLE BİZİ ETKİLEDİ”
Depremin olumsuz etkilerini yakından yaşayan Karakuş,“24 Ocak 2020’de meydana gelen depremde Pütürge’deki evimiz yıkıldı. Maddi ve manevi anlamda sıkıntıya düştük. Allah devletimizden razı olsun, yıkılan evimizin yerine yeni evimizi yaptık. 6 Şubat’ta yıllarca birikim yaparak aldığımız evimiz yıkıldı. Deprem her yönüyle ülkemizi, ilimizi ve bizi etkiledi”
dedi.
“7-8 ÇEŞİTLİ ERKENCİ KAYISIMIZ VAR”
Tarımda her aman yenliklere açık olduğunu ve akademik destekle özel ürünler üretmek için çalıştığını söyleyen Karakuş,“Elimizden geldiği kadar tarımda yenilik yapmaya çalışıyoruz. Yıllardır kayısı çeşitleri üzerinde çalışıyoruz, bu çeşitler bölgemize de adaptasyon sağladı. 7-8 erkenci kayısı çeşidimiz var. Bu kayısılar sırayla hasada gelecek. Şu anda bunlar ikramlık, ileriki yıllarda tezgâhlara inecek. Amacımız; Malatya’da erkenci kayısıyı yaygınlaştırarak, diğer illerden gelen kayısı gibi pay sahibi olmasını sağlamak”
ifadelerini kullandı.
“MALATYA’MIZ İÇİN FARKLI ÜRÜNLER ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Kayısı üzerinde çalışmalar yaparken akademik anlamda da destek aldığını ifade eden Karakuş,“Ziraat Fakültesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odalarından destek almaya çalışıyoruz. Malatya’mız için daha farklı şeyler üretmeye çalışacağız”
dedi.