Malatya’nın o ilçesi ziyaretçi bekliyor

Yerleşim tarihi 120 yıl öncesine dayanan Kuluncak ilçesi, el değmemiş doğal güzelliği, mavi gölü ve tarihiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Malatya’nın o ilçesi ziyaretçi bekliyor

Yıllar önce yayla hayatı sürdüren Başören, Konaktepe ve Karıncalık köyü sakinleri, kışın sığınak olarak kullanılan Kuluncak'ta sürüleriyle birlikte barınmak amacıyla ilçeye kışı geçirmek üzere yerleşmişlerdir. Özellikle Konaktepe ve Başören mahallerinde oturanlar zamanla su kıyısı olan kuytu yerde yerleşik düzene geçerek Kuluncak’ın oluşmasına zemin hazırlamışlardır.

İlçenin adı, kuytu bir alanda olduğu için ‘Kuytucak’ kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Daha sonra Kuluncak olarak değişmiştir. Önceleri Darende ilçesine bağlı bir kasaba olan Kuluncak, 20 Mayıs 1990 tarihinde İlçe statüsünü almıştır.

İlçede temel ekonomik gelir, tarıma dayalı bahçecilik, az da olsa hayvancılıktır. Coğrafi bakımdan dağlık ve engebeli olması sebebiyle arazi azdır. Bu sebeple son yıllarda büyük şehirlere göç akımı hızlanmıştır, geçim kaynaklarının en önemlileri tarımdan elde edildiği için ekonomik yapısı toprağa dayalıdır. Çevrede Kuluncak'a yakın yerlerde Krom, Demir, Çinko, Bakır elde edilir. İlçede el sanatlarından biri olan halıcılık gelişmiştir.

Kuluncak'ta tarihi yer olarak Mehmet Halife türbesi, halk arasında Siyahi baba olarak bilinen türbe, Çiritbelen mahallesinde Leylek denilen kaybolmaya yüz tutmuş tepe üzerinde bulunan türbe ile Alvar mahallesi ilçe merkezi arasında romatizma hastalıklarına şifalı olduğu söylenen hamamı sayabiliriz.

MAVİ GÖL ZİYARETÇİLERE MUHTEŞEM BİR MANZARA SUNUYOR

Kanyonları, mağaraları, kamp alanları, tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli rotalardan biri olan Malatya’da Kuluncak ilçesinde bulunan Mavi Göl, muhteşem manzarasıyla büyülüyor.

Kuluncak ilçesi Bicir Mahallesi’nde yer alan krom madeni sahasında maden çıkarımı ile oluşan yapay göl, son yıllarda ziyaretçilerin büyük dikkatini çekiyor. Görsel zenginliği bakımından farklı bir özelliğe sahip olan göl, keşfedilmeyi bekliyor.

Fotoğrafçıların uğrak noktalarından biri olan göl, doğal oluşumuyla birçok ziyaretçi çekiyor. Göl, bulunduğu alan itibariyle ‘mavi cennet’ olarak adlandırılıyor.