Malatya’nın umudu dalları süslüyor
Malatya ekonominin can damarını oluşturan, binlerce ailenin ve mevsimlik işçinin geçimini sağlayan kayısı, dallarda iyice belirginleşmeye başlarken bazı bölgelerde ise hasat döneminin erken yapılması bekleniyor.
Dünyanın önemli kayısı üretim merkezlerinden Malatya'daki kayısı ağaçlarındaki çağlalar üreticinin yüzünü güldürüyor.
Yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu kentte kimi bölgelerde çağlalar iyice belirginleşirken bazı bölgelerde kayısılar iyice kızarmaya başladı. Yüksek kesimlerde ise çiçeklenme döneminin ardından tomurcuklar güzel görüntüler oluşturdu.
' Dünya kayısı başkenti' unvanının sahibi, dünyadaki kayısı üretiminin en büyük söz sahibi olan Malatya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kayısının ekonomiye, esnafa ve kente sağlayacağı katkıyla yeniden ayağa kalkmanın hayalini kuruyor.
Bazı bölgelerde erkenden çiçeklenen kayısı ağaçlarında meyveler yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı. Pütürge’nin bazı noktalarında iyice büyüyen ve kızaran kayısıda yakın zamanda hasat döneminin başlaması bekleniyor.
Kayısı ağaçlarında çiftçilerin paylaştığı son fotoğraflar sadece üreticinin değil deprem nedeniyle büyük yıkım yaşayan Malatyalılarında yüzünü güldürüyor.
115 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Malatya, üretiminde lider olduğu kuru kayısıyı geçen yıl ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya'nın da bulunduğu 115 ülkeye ihraç etti.
Kayısının başkenti olan Malatya, 2023 yılında 70 bin 869 ton ihracata karşılık 408 milyon 74 bin dolar gelir elde etti.
Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescilli ürün olan Malatya kayısısı, ülke ekonomisine sağladığı dövizle hem üreticinin hem de ihracatçının yüzünü güldürüyor.
Üretiminde ve ihracatında lider olduğu kuru kayısıyı geçen yıl 115 ülkeye gönderen Türkiye, dünya kuru kayısı ihracatında da adından söz ettiriyor.
Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, geçen yıl ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya, İsrail, İtalya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu 115 ülkeye 70 bin 869 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek 408 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.