MİLLET’İN HEDEFİ 3 GRUPLU TEMSİL

Millet İttifakı, içtüzük değişikliği yaparak CHP listelerinden aday gösterilen isimlerin yer alacağı ortak bir grupla Meclis’teki gücünü arttırmayı planlıyor. İttifaktaki partiler Kılıçdaroğlu için ortak seçim çalışması yürütecek. Milletvekili kampanyalarını ise her parti ayrı ayrı planlayacak ve CHP’ye oy isteyecek.

MİLLET’İN HEDEFİ 3 GRUPLU TEMSİL

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı seçimlerin yenilenmesi kararının ardından 26 siyasi parti, Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili aday listelerini önceki gün teslim etti. Seçimlere İYİ Parti ve CHP logosu altında girecek Millet İttifakı’nda da uzun süren tartışma ve müzakerelerin ardından aday listelerinde ortaklaşıldı. İttifak üyesi 76 isim, CHP listelerine alındı. Bu adayların 39’u seçilebilir sıralardan aday gösterildi. 15 isim ise bir önceki seçimlerde az farkla kaybedilen sıralardan aday olarak gösterildi. Toplamda beş İYİ Partili, 24 Saadet Partili, 25 DEVA Partili, 19 Gelecek Partili ve üç Demokrat Partili (DP), CHP listelerinden aday oldu. İttifak dışından sadece Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül listeye girdi.

Son genel seçim sonuçlarına göre, CHP’nin milletvekili aday listesinde, seçilebilecek yerlerden 5 İyi Partili, 9 Saadet Partili, 11 DEVA Partili, 3 DP’li, 10 da Gelecek Partili isim yer aldı. Bu isimlerden İyi Partililerin seçilmeleri durumunda CHP’den istifa ederek kendi partilerine dönmesi bekleniyor, DP’liler ise henüz karar vermedi.

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İLE MİLLET GRUBU

Saadet, Deva ve Gelecek Partili ise 30 ismin milletvekili seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bir önceki seçimlerde düşük oylarla kaybedilen yerlerden aday gösterilenlerin de seçilmesi durumunda bu sayı 40’a ulaşıyor. Bu milletvekillerinin kendi partilerinin isimleri ile grup kurmalarına sayıları yetmeyeceğinden ortak bir grup kurulup kurulmayacağı tartışılıyor.

Bu durumda İYİ Parti ve CHP grupları dışında oluşturulacak yeni grubun komisyonlarda temsil, RTÜK ve YSK gibi kurumlara temsilci gönderme olanağına sahip olacak. Bu milletvekillerinin aynı partiye katılmasına gerek olmadan grup kurabilmeleri için TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilmesi planlanıyor. “Ortak hareket edecek milletvekillerinin toplam sayısı en az 20’yi bulduğu takdirde grup kurabilir” şeklinde bir hüküm eklenmesi ile  TBMM İçtüzüğü’ndeki engelin aşılabileceği bildiriliyor.

CHP listelerindeki ittifak adaylarının 23’ü ise seçilmesi mümkün görülmeyen yerlerden aday gösterildi. Saadet Partisi’nden sekiz, DEVA’dan sekiz, Gelecek Parti’den ise yedi ismin seçilme şansının olmadığı değerlendiriliyor.

İKİ AYRI KAMPANYA YÜRÜTÜLECEK

İki liste ile seçimlere katılacak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu için ortak kampanya yürütülecek. Ortak merkezden yönetilecek bu kampanyanın sloganları, söylemleri ortaklaştırılacak.

Milletvekili kampanya sürecini her parti kendi genel merkezinden yönetecek. DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin seçmenlerinin CHP’ye oy kullanması için özel bir çalışma yürütülmeyecek. Seçmenlerinin ülkenin durumunun ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için ortak listenin şart olduğunun farkında olduğunu bildiren ittifak kurmayları, bu nedenle illerde yürütülecek çalışmaların sorunsuz geçeceğini bildiriyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU TAKIM KAPTANIMIZ

Millet İttifakı içindeki sağ partilerin seçmenlerinin CHP’ye oy verip vermeyeceği siyaset kulislerinde tartışılıyor.

İttifak partilerinin kurmayları, CHP listelerinden aday olmalarının seçmenlerinin oy tercihini nasıl etkileyeceği ile ilgili BirGün’ün sorularına şu yanıtları verdi:

• Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya:

İki kampanya yürütülecek. Biri cumhurbaşkanı adayı için diğeri milletvekilleri için. Cumhurbaşkanı kampanyası tamamen ortaklaşa yürütülecek. Hep birlikte tek merkezden süreci yöneteceğiz. Milletvekilleri için ise adaylarımızın olduğu yerler başta olmak üzere 81 ilde seçim çalışması yapacağız. İttifak ilişkilerini önemsiyoruz. Saadet Partisi seçmenini tanıyoruz. Ciddi bir siyasi bilince sahip seçmen kitlemiz var. Değişimin gerekliliklerinin farkında olan bir kitlemiz var. CHP listelerinden girmemiz asla sorun olmayacak.

• DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin:

Tüm motivasyonumuz sistem değişikliğini sağlayacak parlamento çoğunluğunu oluşturmak. Millet İttifakı paydaşı olmamızın en önemli amacı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi sağlamak. Bu noktada da yürütmede çok açık ara farkla Sayın Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması en büyük hedefimiz. Devamında da parlamentoda değişikliği yapacak sayısal çoğunluğa ulaşmak istiyoruz. Her ne kadar 25 ismimiz listelerde olsa da bizim gördüğümüz 600 üyemizin listelerde olduğudur. Partililerimiz de onları DEVA Partili adaylar olarak görüyor. Altı okun altına mühür vururken DEVA’nın logosuna oy verir gibi verecekler. Teşkilatlarımız hazır. Tereddüt yok. Ayrıştıran, ötekileştiren politikaların tam tersini uygulayacağız. Sayın Kılıçdaroğlu takım kaptanımız. Onun önderliğinde parlamentoda sayısal çoğunluğu sağlayacağız.

• Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan:

Çeşitli simülasyonlar gerçekleştirdik ve Gelecek Partisi seçmeni ile bize sempati ile yaklaşan kişilerin yüzde 90’ından fazlasının Kılıçdaroğlu’na ve CHP’ye oy vereceğini tespit ettik. Seçmenimize ülkenin altılı bir koalisyonla ortaklaşa yönetileceğini ve süreçte söz sahibi olacağımızı anlattık. Herhangi bir sorun olmayacağını, gerçekleştireceğimiz çalışmalarla fire vermeden tüm üyelerimizin CHP’ye oy vereceğini biliyoruz. Adayların tamamını benimseyecek seçmen kitlemiz, başka bir davranış sergilemeyecektir.

***

TAYFUN KAHRAMAN NEDEN ADAY GÖSTERİLMEDİ?

CHP listelerinden milletvekili adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Gezi Direnişi davasında 18 yıl hapis cezası verilen ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman’ın aday gösterilmemesi şaşkınlık yarattı.,

Tayfun Kahraman’ın hüküm giymesi ve cezaevinde bulunması nedeniyle hukuki sorunlar yaşanabileceği, bir milletvekilliğinin dahi heba edilemeyeceği kritik bir dönemden geçildiği gibi gerekçelerle aday gösterilmesinden vazgeçildiği bildirildi. CHP yönetiminde, Kahraman’ın Millet İttifakı’nın olası iktidarında yargı bağımsızlığının sağlanması ile aklanacağı ve ardından kamuda farklı görevlerde değerlendirilmesinin düşünüldüğü öğrenildi. CHP ile adaylık görüşmesi gerçekleştiren sanatçı Candan Erçetin, Trakya örgütlerinin itirazları sonrasında listelere giremedi. Daha önce Diyarbakır’dan aday gösterileceği ifade edilen öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ise İstanbul’dan aday gösterildi. Elçi’nin Meclis’e girişinin garanti altına alınması için bu yola başvurulduğu bildirildi. İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Diyarbakır’dan aday gösterildi. Tanrıkulu’nun CHP’nin bölgedeki oyunu artırabileceği düşünülüyor.

CUMHUR ZARAR GÖRECEK

Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, siyasi partilerin 14 Mayıs seçimlerine ilişkin milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmesinin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Cumhur İttifakı’nın vekil listelerini yorumlayan Kömürcü, "Listelerin seçim sonucuna etki edecek en önemli gelişmesi AKP ile MHP’nin ayrı listeler vermiş olması. Ortak listeye yönelmemiş olmaları Cumhur İttifakı’na çıkarabileceğinden 15-20 vekil daha az çıkarttıracak gibi görünüyor" dedi.

Kömürcü, şöyle devam etti: "Dahası AKP oyları içinde ölçtüğümüz 1-2 puanlık seçmenin MHP’ye yönelmesi, AKP’nin oy oranının gerilemesine yol açarken çıkarılacak vekil sayısında da ekstra bir gerilemeye yol açabilir. MHP’ye kayış olabilecek illerde AKP’nin son vekili kazanma avantajı azalmış oluyor."