Müjde! Malatya’da yüzde 40 düştü!
Malatya’da deprem sonrasında özellikle konut sektöründe oluşan fahiş kira oranları vicdanları sızlatmış, kiracıları zor durumda bırakmıştı. Beklenen hamle geldi ve kira fiyatları yüzde 40 oranında düştü.
Deprem kenti Malatya’da kiralık konutların 25 bin liraya varan kiraları artık son buldu. Kentte kira oranlarında yüzde 40 düşüş yaşandı.
HASAR TESPİTLERİ GÜVENİ KIRDI
6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında Malatya’da devam eden artçı sarsıntılar beraberinde hasar tespitlerini de yeniledi. Kentte hasar tespitlerinin yenilenmesi sonrasında ağırdan ortaya, ortadan aza dönüşen konutlar vatandaşın güvenini kırdı.
Malatya’da kira fiyatları, konut satışları ve emlak sektörü üzerine değerlendirmede bulunan Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, 6 Şubat depremleri ile beraber kentte konut durumunun karmakarışık olduğunu söyledi. Bunun nedeninin hasar tespitlerine bağlayan Özgül,“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri denetimlerinde tamamına ağır hasar verdi. Daha sonra vatandaşların itirazları sonrasında ağır hasardan orta hasara döndü. Orta hasardan az hasara döndü. Bir değişiklik daha yapılıp az hasarlılar ortaya, orta olanlar ağıra döndü. Vatandaşın kafası karmakarışık oldu. Bu da tüm konutların ağır hasar olduğu algısı oluşturdu.”
Dedi.
İlan portalları incelendiğinde Malatya’da 2 bin civarında kiralık konutun olduğunu açıklayan Özgül,“Bu rakam bize Malatya’da kiralanacak daire çok fazla olduğunu gösteriyor. Ama vatandaş güvenip de kiralamak istemiyor. Malatya’da kiralık ev problemi kalmadı. Hatta kiralar ucuzlamaya başladı. Örneğin aynı sitede 3 ay önce tayin döneminde 17 bin liraya verilen bir dairenin olduğu apartmanda şu anda 12-13 bin liraya kiraya verilebiliyor. Kiralar yüzde 40 düştü”
dedi.
EV SAHİPLERİNİN VİCDANINA KALAN KİRACILAR
Kiraların tayin döneminde yükseldiğini kaydeden Özgül,“Ev sahipleri vicdansızlık, fırsatçılık yapmaya başladılar. 2 bin liralık kirayı 10 bin liralık yaptılar. 6 bin liralık kira 20 bin lira oldu. Ev sahibi kiracı bir sürü problem yaşamaya başladı. Örneğin bir apartmanda 5 yıl oturan biri 5 bin liraya kira veriyor, aynı apartmanda oturan yeni kiracı ise 20 bin lira ödüyor. Burada büyük bir adaletsizlik var. Adam 5 bin liraya otururken birden nasıl 20 bin lira versin, haklı. Öte yandan ev sahibi diyor ki yeni kiracı 20 bine oturuyor ben nasıl 5 bine vereyim, o da haklı. Burada anlaşmazlık var. Olaylar adliyeye intikal etmiş durumda. Nasıl çözülecek bilemiyorum.”
Diye sordu.
VATANDAŞIN GÖZÜ TOKİ’DE
Tayin döneminin bitimiyle beraber kiralarda düşüşün olduğunu belirten Özgül, Malatya’ya beklenen dönüşün olmadığını söyledi. Değişen hasar tespit raporlarının konutlara olan güvenin kırıldığını yineleyen Özgül, konteyner kentlerde kalan vatandaşların TOKİ’yi beklediğini söyledi.
“HASAR TESPİTLERİ YENİLENMELİ”
Şehrin yöneticilerine seslenen Özgül, yeniden hasar tespiti talebinde bulunarak,“Gerçekten, dört dörtlük sabit, sağlam binaların tespiti yapılarak kamuoyuna anlatılmalı. Malatya’da tüm binaların hasar gördüğü algısı var. Sağlam ve çürük bina ayrımı raporlanırsa vatandaşlarımız burada rahat edecektir. Geceleri uyuyamadıklarını, korktuklarını söyleyen vatandaşlarımız var.”
Dedi.