Pütürge Çevre Platformu’ndan maden tepkisi!

Pütürge Çevre Platformu Sözcüsü Ramazan Derin, Pütürge’de çıkarılan profillit madeninin çıkarılması ve taşınması sırasında yoğun bir çevre kirliliğinin oluştuğunu insan, evcil ve yaban hayatı için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Pütürge Çevre Platformu’ndan maden tepkisi!

Pütürge ilçe merkezinde basın açıklaması yapan Derin,“Bizler Pütürge Halkı olarak; onlarca yıldır Pütürge coğrafyasında çıkarılan profillit madeninin ülke ekonomisine katkısından çok madenin çıkarılması ve taşınması ile meydana gelen yoğun çevre kirliliğinin gerek insan hayatı gerekse yaban hayatı açısından katlanılamayacak boyuta ulaşmıştır. 37 kilometrelik karelik Taşmış Mahallesi gibi küçük bir coğrafyada bugün itibariyle ile 33 adet maden ocağının faal durumda olması kabul edilebilir bir durum değildir”

dedi.

“Taşmış, Gündüz, Belen ve Örnek mahallelerinde açılan ve şu anda atıl olmayan ocaklarda eski hale getirme işlemi yapılmamış olması insan, evcil ve yaban hayatı yönünde yüksek risk taşımaktadır” diyen Derin, şunları kaydetti:“Maden ocakları açılırken ocak açma yönetmeliğine uyulmamaktadır en ucuz ve en ilkel yöntemler uygulanmaktadır. Yine maden çıkarılması ve taşınmasında gerek Maden Kanununda ve gerekse Çevre Kanununda yer alan hükümler hiçe sayılmaktadır. Bu kanun ve yönetmeliklerin yürütülmesinde yetkili olan kurumlar gerekli gözetim ve denetimi yapmamaktadırlar.”

 

Derin, birçok ihlal yaşanmasına rağmen gereken cezai yaptırımların uygulanmadığını iddia ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:“Gerek Belediyenin gerekse karayollarının ilgili yönetmeliklerinde yer alan “Mahalle yolları maden taşınmasında kullanılamaz” ibaresi hangi anlama gelmektedir? Madenin taşınması için mutlaka yaşam alanlarından yönetmelikte belirtilen uzaklıkta alternatif bir yol kullanması zorunludur. Özellikle maden işleme ve ayrıştırma tesisleri; yerleşim, zirai, hayvancılık, arıcılık, akarsu ve kaynak su alanlarına ilgili kanunlarda belirtilen mesafede olması zorunludur. Şöyle ki; Pütürge ilçesi Taşmış Mahallesinde kurulması çalışması yapılan profillit madeni kırma, eleme ve yıkama tesisi Taşmış Mahallesi Çermik yerleşim alanına 100 metre mesafede. Şiro Çayı Akarsuyuna 10 metre, Pütürge, Malatya Karayoluna 5 metre, Pazarcık Mahallesi Nefsi Pazarcık yerleşkesine 400 metre mesafede bulunuyor. Bundan dolayı binlerce dönüm sulu tarım arazilerinin ve on binlerce kayısı ve diğer meyve ağaçlarının tam ortasında olması her türlü yaşam için çok büyük risk demektir. Başta toz kirliliği olmak üzere gürültü ve yıkamadan çıkan atıkların Şiro Çayına karışması sonucunda çay başta olmak üzere Karakaya Baraj Gölündeki canlı yaşamın yok olma tehlikesi kaçınılmazdır. Yine Pütürge’nin en önemli mesire alanının yok olması başlı başına bir sorundur.”

Ramazan Derin, yetkilileri seslenerek,“Pütürge coğrafyasındaki ekolojik dengeye büyük zarar veren bu projenin durdurulması ve yapılan madencilik faaliyetlerinin halk sağlığı ve diğer doğal yaşamın sürdürebilirliği gözetilerek; maden şirketlerinin keyfiyetine bırakılmasını kabul etmiyoruz. İlgili ve yetkili bütün kurumları Kamusal yarar açısından bahis konusu olan projenin durdurulması ve İlkel ve vahşi yöntemlerle yapılan madenciliğin durdurulması veya uluslararası standartlara göre yapılması için sıkı ve adil bir şekilde denetlenmesi için acil göreve çağırıyoruz”

dedi.