Rektör Adayı İbrahim Türkoğlu: Şehrin Kalkınmasında Öncü Bir Üniversite Hedefiyle Çalışacağız

Fırat Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. İbrahim TÜRKOĞLU, Fırat Üniversitesini daha ileriye taşıyacak, öğrenci, akademisyen ve idari personelin potansiyellerini en üst düzeye çıkaracak hedef ve amaçları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Rektör Adayı İbrahim Türkoğlu: Şehrin Kalkınmasında Öncü Bir Üniversite Hedefiyle Çalışacağız

Türkoğlu; Üniversitelere kanunla verilen üç temel görev bulunmaktadır. Bunlar; eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve içinde bulunduğu topluma hizmettir. Bu kapsamda, uluslararası nitelikli öğrenci çekebilecek, sanayiciye ar-ge projeleri ile destek verebilecek, şehrin kalkınması ve gelişmesinde öncü rol alabilecek lokomotif bir üniversite hedeflediğini ifade etti. Türkoğlu, bu hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik projelerini ise şu şekilde sıraladı:

Şehrin potansiyeli yüksek özelliklerini gün yüzüne çıkararak, sanayiye ve topluma kazandırmak için “Elazığ Kent Vizyonu” çalıştayı yapılacaktır.

Fırat Üniversitesinin koordinasyonunda, şehrin tüm paydaşlarının katılımıyla bir kent vizyonu çalıştayı yapılacaktır. Böylece şehrin gideceği yön belirlenecektir. Bu çalıştay ile ilin eğitim, sağlık, sanayi, tarım, gıda, turizm, madencilik, su ürünleri gibi alanlarında mevcut durumu ortaya konulacak ve gelecekteki hedefleri belirlenecektir. Belirlenecek bu hedef ve vizyona katkı sağlamak üzere, ilin en üst düzeyde eğitim-öğretimi ile nitelikli insan kaynağını barındıran Fırat Üniversitesi üzerine düşen sorumlulukları almaktan kaçınmayacaktır.

Üniversite etrafında kümelenmiş bir sanayi ağının oluşması desteklenecektir.

Fırat Üniversitesinin ürettiği bilgi, etrafındaki sanayi kuruluşları tarafından üretime dönüştürülerek, ekonomik katma değer oluşturmasına öncülük edilecektir.

Fırat Üniversitemizin içerisinde bulunduğu bölgede hem sanayi sektörleri hem de tarım ve hayvancılık sektörleri bulunmaktadır. Bu sektörlerin gereksinim duydukları ar-ge ve tasarım çalışmaları üniversite tarafından karşılanacaktır. Üniversitenin, bu tür ar-ge çalışmalarına bilimsel araştırma projeleri (BAP) birimi üzerinden bütçe ayırması önceliklendirilerek, bu projelerde akademisyenlerin görev alması, “Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönergesi” ile teşvik edilecektir.

İlçelerde bulunan meslek yüksekokulları, ilçelerin ön plana çıkan özellikleri dikkate alınarak yeniden yapılandırılacaktır.

Sivrice ve Maden Meslek Yüksekokulları bu ilçelere geri taşınacaktır. Sivrice ilçesinde Turizm Meslek Yüksekokulu kurulacaktır. Bu okul için Sivrice merkezde bulunan Fırat Üniversitesi kamp alanında, Uygulama Oteli ile birlikte Meslek Yüksekokulu binası yapılarak, yılın her gününde hizmet verecek şekilde faaliyetlerini yürütmesi sağlanacaktır. Maden ilçesinde, Madencilik Meslek Yüksekokulu açılacaktır. Bu alandaki istihdam açığına kalifiye eleman yetiştirilecektir. Böylece ilçelerden ve köylerden şehir merkezine göçün önlenmesine ve ilçelerin ekonomik gelişimine katkı sunulacaktır.

Organize Sanayi Bölgesinde Fırat Üniversitesinin bir ofisi açılarak, sanayicinin sorunları yerinde tespit edilecek, akademisyen ve ar-ge proje eşleştirmeleri kolaylaştırılacaktır.

Sanayicinin Üniversiteye ve bilgiye erişimi kolaylaştırılacaktır. Bunun için ilde bulunan Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) Fırat Üniversitesinin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile irtibatlı birer ofisi açılarak, sanayicinin sorunları yerinde tespit edilecek, uygun akademisyen eşleştirmeleri ve ar-ge proje tasarımları yapılacaktır.

Önümüzdeki yıllarda her mesleğin en az %40 oranında yapay zekâdan etkileneceği öngörüsüne binaen, tüm branşların müfredatında yapay zekâ dersine zorunlu veya seçmeli olarak yer verilecektir.

Dijital teknolojiler etrafında küresel ekonomi yeniden şekillenmektedir. Bu çerçevede, yaşadığımız dijital çağın süreçlerini tasarlayacak, geliştirecek ve işletecek Dijital Dönüşüm Uzmanları ve Dijital Girişimcilerin yetiştirilmesine yönelik eğitim müfredatlarının oluşturulması veya güncellemesi yapılacaktır. Ayrıca, 12. kalkınma planı hedefleri doğrultusunda, kamu, üniversite ve özel sektörün yapay zekâ alanındaki işbirlikleri güçlendirilecektir. Fırat Üniversitesine, geleceğin mesleklerine yönelik eğitim-öğretim misyonu da kazandırılacaktır.

İlk yıl içerisinde 100 sanayicimizin 100 sorununa çözüm bulmayı hedefleyen ÜSİ projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği seferberliğini başlatacağız.

Fırat Üniversitesinin, ar-ge alt yapısını oluşturan, teknik personel, laboratuvar ve cihazlar, sanayi kuruluşlarının ve özel sektör müteşebbislerinin kullanımına yaygın bir şekilde açılacaktır. Bu kullanım, sanayicilerin sorunlarının çözümüne yönelik işbirliği çerçevesinde, Katılımlı Araştırma Projeleri (KAP-ÜSİ) ile desteklenecektir. Bu kapsamda, ilk yıl içerisinde 100 sanayicimizin 100 sorununa çözüm bulmayı hedefleyen ÜSİ projesi ile üniversite-sanayi işbirliği seferberliğini başlatacağız. Bu projelerde, Üniversitenin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yarı zamanlı istihdamı veya bursiyer olarak görev alması teşvik edilerek, girişimcilik yetenekleri geliştirilecektir.

2015 yılında kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesi aktif hale getirilerek, bünyesinde tarım programları açılacaktır.

Şehirde bulunan Uluova, Altınova, Kuzova, Kovancılar ve Behrimaz ovalarında tarımın daha katma değeri yüksek ürünlere evrilmesi ve tarım ürünlerinin işlenerek niteliklerinin artırılmasına öncülük edilecektir. Kurulacak Tarım Organize Sanayi Bölgesine gerek ar-ge projesi geliştirme/yürütme ve gerekse nitelikli insan kaynağı ile destek verilecektir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, markalaştırılması, ticarileştirilmesi ve pazarlanması, turizm sektörü ile ilişkilendirilmesi, devletimizin destekleri ile yetiştiricilerimizin doğdukları topraklarda ekonomik değeri yüksek ürünler yetiştirerek, daha huzurlu yaşamalarını sağlamak adına üniversite olarak projeler önerilecektir. Bu sadece bir tarım projesi değil aynı zamanda bir turizm projesi olarak ta tasarlanacaktır. Yetiştirilen ürünlerin dikim ve hasat şenlikleri ile turizm olanakları bütünleştirilecektir. Elazığ markası adı altında marka çalışmalarına ve bunun bir sonraki adımı ticarileştirme ve ardından pazarlama süreçlerine, Fırat Üniversite akademik birikimi ile katkı verecektir. 12. kalkınma planının hedefleri doğrultusunda, kamu, üniversite ve özel sektör işbirliği çerçevesinde hayvan ve bitki ıslahı, hassas tarım, biyoteknoloji, biyoçeşitliliğin korunması ile iklim dostu ürün ve uygulamaların geliştirilmesi alanları öncelikli olmak üzere yürütülecek ar-ge çalışmaları ile desteklenecektir.

Tarihi Harput evlerinden biri restore edilerek, Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin buraya taşınarak faaliyetlerini yürütmesi sağlanacaktır.

Şehrin tarihi geçmişini barındıran Harput’ta üniversitenin bir birimi açılarak, son yıllarda yoğunlaşan Harput’un restorasyon ve rehabilitasyon çalışmalarına, Üniversite olarak katkı sağlanacaktır. Bu kapsamda, tarihi Harput evlerinden biri restore edilerek Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin buraya taşınarak faaliyetlerini yürütmesi sağlanacaktır. Böylece sadece akademik değil, şehir ile bütünleşen bir Üniversite misyonu güçlendirilecektir.

Fırat Teknokent’in kurumsal yapısı ve işlevselliği güçlendirilerek, firmalar için daha cazip hale gelmesi sağlanacaktır.

Fırat Teknokent’in kurumsal yapısı ve işlevselliği güçlendirilerek, firmalar için daha cazip hale gelmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda, Teknokent bünyesinde pazarlama ofisi, mali müşavirlik ofisi, işbirliği ofisi, vb. oluşturulacaktır. Ayrıca kurulacak bir GES santrali ile firmalara indirimli elektrik enerjisi verilmesi hedeflenmektedir.

Sivil Toplum İşbirliği Geliştirme Merkezi kurulacak ve etkin bir şekilde çalıştırılacaktır.

12. kalkınma planı hedefleri doğrultusunda, Üniversitede sivil toplum alanına yönelik birimlerin açılması ve bu birimlerin desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Üniversitenin içinde bulunduğu toplum ve sosyal çevre ile bütünleşmesi sağlanarak bu paydaşların gelişimine yönelik faaliyetler, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacaktır. Örneğin; basın ve medya cemiyetlerimizin ihtiyaç duyduğu eğitimler Fırat Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde açılacaktır.

Yılların birikimi ile oluşan Elazığ şehir kültürü ve karakterinin korunması ve güçlendirilmesine destek verilecektir.

Fırat Üniversitesi, geleneksel festivaller (Hazar şiir akşamları, çayda çıra kültür, gastronomi, vb), konserler, sergiler ve sanatsal etkinlikler düzenleyerek Elazığ’ın kültürel hayatına ve zenginliğine katkıda bulunacaktır. El sanatları, resim, müzik ve diğer sanatsal faaliyetler için deneyap tarzı atölyeler oluşturularak genç nesillerin kültürel mirası öğrenmelerine ve yaşatmalarına yardımcı olunacaktır. Elazığ Belediyesi ve diğer yerel kuruluşlarla işbirliği içerisinde düzenlenecek etkinlikler ile Harput kültürünün güçlenmesine katkı sağlanacaktır. Bu konudaki akademik sempozyum ve konferanslara öncülük edilecektir. Ayrıca, mahalle muhtarlıklarımız ve öğrenci kulüplerimizin işbirliğinde her mahallede bir sosyal sorumluluk projesi yürütülerek, şehir kültürü ve karakterinin korunması sağlanacaktır.

Üniversitenin mevcut akademisyenlerinin, büyük projeler etrafında kümelenmesi sağlanacaktır.

Fırat Üniversitesinin akademisyenleri arasında işbirliği ve bilgi paylaşımını artırarak daha büyük projeler geliştirilecektir. Üniversitenin farklı bölümlerinde çalışan akademisyenler, ortak araştırma projeleri veya multidisipliner çalışmalar için bir araya getirilerek, bilimsel gelişmeyi hızlandıracak ve daha etkili sonuçlar elde edilmesi sağlanacaktır. Farklı alanlardaki bilgiler birleştirilerek yenilikçi, verimli ve kapsamlı çözümler üretilecektir.

Paydaşlar ile çözüm odaklı düzenli istişare toplantıları yapılarak, geleceği birlikte inşa edeceğiz.

Şehrin ve bölgenin kurum ve kuruluşları, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ile belli aralıklarla toplantılar gerçekleştirilerek, sorunlarımıza sahadaki uzmanlar ile akademisyenlerin birlikte çözüm önerileri geliştirmesi sağlanacaktır. Böylece sorunlarımızın çözümünü başkalarından beklemek yerine, yerli ve milli stratejiler doğrultusunda çözümler üretilecektir. Bu işbirliği ile zamanın ruhuna uygun gelişim ve değişimlere zemin hazırlayan, nitelikli bilgi, işgücü ve teknoloji üretilmesi sağlanacaktır.

Üniversitede yapılacak lisansüstü tez çalışmaları için yerel/bölgesel kuruluşlardan gelen ar-ge taleplerine göre konu önceliklendirmesi yapılacaktır.

Üniversitede yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının konu önceliklendirmesi, yerel ve bölgesel kuruluşların araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) taleplerine dayalı olarak yapılacaktır. Böylece, üniversitenin etrafındaki kuruluşların ihtiyaçlarına odaklanılarak bölgesel kalkınmaya katkı sunulacaktır.

Üniversite Hastanesinin altyapısı iyileştirilerek ve teknolojik yatırımlar yapılarak, doğunun nitelikli sağlık merkezi misyonu tekrar sağlanacaktır.

Geçmişte, doğu illerinin önemli bir sağlık merkezi olan Fırat Üniversitesi Hastanesinde gerekli iyileştirmeler yapılarak, doğunun nitelikli sağlık merkezi misyonu tekrar sağlanacaktır. Bu kapsamda, tıp öğrencilerinin eğitim kalitesini artırmak için sürekli olarak yenilik ve gelişmelere açık olan tıp eğitimi süreçleri gerekli teknolojik alt yapı ve yapay zeka ile desteklenecektir. Üniversite hastanesinden ayrılan öğretim üyelerine, cazip imkânlar sunularak Üniversiteye geri dönmeleri sağlanacaktır. Elazığ’a önemli sayıda sürekli obezite hastası gelmekte ve tedavi olmaktadır. Bu konuda Üniversite bünyesinde obezite ve sağlıklı yaşam merkezi kurulması için çalışma yapılacaktır. Hasta memnuniyetini artırmak için hasta odaklı hizmetler sunulacaktır. Hasta geri bildirimleri düzenli olarak değerlendirilerek verilen hizmet kalitesi iyileştirilecektir. Asistan doktor eksikliği, Sağlık Bakanlığı Mecburi Hizmet yükümlülüğü ile desteklenecektir. Bölgede kanser araştırma ve tedavi merkezi sorunu yaşanmaktadır. Bu konuda Üniversite hastanesinin akademik ve alt yapısı güçlendirilerek doğu bölgesindeki hastaların Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlere gitmesinin önüne geçilecektir.

TEKNOFEST ve benzeri yarışmalara katılım teşvik edilerek, öğrenci takımlarına teknik danışmanlık, finans ve malzeme temini konusunda destek verilecektir.

Fırat Üniversitesinin ulusal ve uluslararası görünürlüğünü artırmak için bilim ve teknoloji yarışmalarına öğrencilerin katılımı teşvik edilecektir. Öğrencilere proje geliştirme, tasarım ve uygulama konularında danışmanlık verilecektir. Farklı disiplinlerdeki öğrenciler bir araya getirilerek daha güçlü projelerin ortaya çıkması sağlanacaktır. Proje takımlarının teknik becerilerini geliştirmek için eğitim programları düzenlenerek, finans ve malzeme temini konusunda destek verilecektir. Böylece, ülkemizin teknolojik gelişimine genç yetenekler ile katkıda bulunulacaktır.

Uluslararası Ortak Lisans Programları açılarak, daha nitelikli uluslararası öğrencilerin üniversitemize gelmeleri sağlanacaktır.

Halen görev yaptığım Yazılım Mühendisliği bölümünde açmış olduğumuz Uluslararası Ortak Lisans Programının (UOLP) benzerlerini gönül coğrafyamızdaki ülkeler ile gerçekleştirip, bu ülkelerden daha nitelikli öğrencilerin üniversitemize gelmeleri sağlanacaktır. Böylece, 12. kalkınma planı hedefleri doğrultusunda, üniversitemizin uluslararasılaşma düzeyi yükseltilecek, üniversitemiz nitelikli uluslararası öğrenciler ve akademisyenler için bir çekim merkezi haline getirilecektir.

Milli teknoloji hamlesini destekleyecek iş fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlayan bir Girişimcilik Merkezi açılacaktır.

Fırat Üniversitesinde kurulacak Girişimcilik Merkezi ile öğrencilerimize öğrencilik yaşamları devam ederken kendi iş fikirlerini geliştirmelerine yardımcı olunacaktır. Rekabetçi ve yenilikçi şirketlerin Fırat Üniversitesinden çıkmasına zemin hazırlayacak, eğitim, danışmanlık, ağ oluşturma ve kaynak sağlama gibi hizmetler sunularak girişimciler desteklenecektir. Aynı zamanda, öğrenmeyi öğrenen ve kendi başına inisiyatif alan öğrenciler yetiştirilerek, iş dünyası ile bağlantılı olacak şekilde istihdama katkı sağlanacaktır.

Değişime ayak uydurmaktan ziyade, değişimi yönetebilen bir Üniversite misyon edinilecektir.

Üniversitemizin bulunduğu bölgenin, ekonomik, sosyal, sağlık, eğitim ve teknik sorunlarının çözümüne, ilgili kurum/kuruluşlar ile gerçekleştirilecek işbirlikleri çerçevesinde öncülük edilecektir. Önerilen Kamu-Üniversite-Sanayi-Sivil Toplum İşbirliği modeli sayesinde, milli hedefler ile uyumlu stratejik hedefler belirleyerek değişimi yönetebilen bir Üniversite sorumluluğu alınacaktır.

Üniversitenin yönetimini daha etkin ve verimli hale getirmek için idari personel desteklenecektir.

Üniversitenin yönetim ve genel işleyişinden memnuniyeti artırmak için idari personele gerekli hassasiyet gösterilecektir. İdari personelin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak için düzenli toplantılar yapılacaktır. İdari personel ile iletişim güçlendirilerek, geri bildirim mekanizmaları oluşturulacaktır. İdari personelin yeteneklerini geliştirmeleri için eğitim ve seminerler düzenlenecektir. Başarıları ödüllendiren bir sistem oluşturulacaktır. İdari süreçler, gözden geçirilerek verimlilik artırılacak ve gereksiz bürokrasi azaltılarak personelin iş yükü hafifletilecektir. İş yükleri personel arasında dengeli bir şekilde dağıtılacaktır. İdari yükseltmeler, personelin yetkinlik ve becerileri dikkate alınarak şeffaf bir şekilde yapılacaktır.

Şehrin ve bölgenin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için Fırat Üniversitesinin şemsiyesi altında uluslararası teknoloji lisesi açılacaktır.

Fırat Üniversitesinin sahip olduğu mühendislik ve teknolojik akademik birikimi ve tecrübesi, ortaöğretim düzeyinde yeniden yorumlanarak, şehrimizde ve bölgemizde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirecek, akademik olduğu kadar meslekî bakımdan da donanımlı bireylerin yükseköğretime devam etmesine yönelik eğitim-öğretim faaliyetleri yürütecek, Uluslararası Teknoloji Lisesi açılacaktır. Örneğin; İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ-MTAL), Aselsan MTAL gibi.

Şehrin en üst düzey eğitim-öğretim kurumu olan Üniversitemiz, Elazığ’ın eğitimdeki başarı düzeyini yükseltmek için sorumluluk almaktan kaçınmayacaktır.

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Elazığ Milli Eğitim İl Müdürlüğü arasında bağlayıcı işbirlikleri kurularak, ilin geçmişte Türkiye’de ilk on içerisinde olan eğitimdeki başarı düzeyi tekrar yükseltilecektir. Bunun için, proje geliştirme ve yürütme, mevcut öğretmenlerin niteliklerinin iyileştirilmesinde sorumluluk almaktan kaçınılmayacaktır. Şehrin en üst düzey eğitim-öğretim kurumu olan Üniversitemizin Elazığ’ın eğitimdeki geleceğine yön vermede söyleyecek bir sözü olmalıdır.

Fırat Üniversitesi, sanayi kuruluşlarının, özel sektör müteşebbislerinin ve kamu kurumlarının ar-ge merkezi haline getirilecektir.

Üniversitede üretilen bilgi, paydaşlar ile kurulacak işbirlikleri sayesinde, ticarileşmesi sağlanarak ekonomik katma değere dönüştürülecektir. Bunun için Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi üzerinden Katılımlı Ar-Ge (ÜSİ-Üniversite Sanayi İşbirliği) Projeleri desteklenecektir. Akademisyenlerin ürettiği bilginin özel sektör ile kurulacak işbirliği içerisinde Teknopark’ta ticarileşmesi teşvik edilecektir. Ayrıca akademisyenlerin bilgi birikimlerinin, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) üzerinden danışmanlık ve patentleşme sürecine dönüşmesi için sanayinin talepleri ile eşleştirilmesine ağırlık verilecektir. Teknopark’ta kurulacak pazarlama birimi ile üretilen bilginin/teknolojinin satışı gerçekleştirilecektir. Bu süreçler, “Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönergesi” ile akademisyenler için cazip hale getirilecektir. Böylece, Üniversitede etrafında kümelenmiş bir sanayi ağı oluşturulacaktır. Bu sanayi ağı ile milli teknoloji hamlesine destek verilecektir.

ELAZIĞ (UHA) -