TMMOB DEPREM RAPORU YAYINLADI AFAD BAŞARILI OLMAMIŞTIR

Son dakika! Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) deprem ön değerlendirme raporunu yayınladı. Raporda, "Asli görevi afet ve acil durumlarda can ve mal kurtarma, sağlık, iaşe, ibate, güvenlik, mal ve çevre koruma, sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin verilmesine yönelik çalışmaları yürütmek olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve ilgili diğer kamu kurumları bu zorlu sınavda başarılı olamamıştır." ifadeleri kullanıldı

TMMOB DEPREM RAPORU YAYINLADI AFAD BAŞARILI OLMAMIŞTIR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kahramanmaraş merkezli meydana gelen le ilgili depremle değerlendirme raparonu yayınladı.

Açıklamada şöyle denildi:
Afet bölgesindeki iller hakkında Şube ve Temsilciliklerimizle yaptığımız görüşmeler doğrultusunda 7 Şubat 2023 günü akşam saatleri itibariyle aldığımız ilk değerlendirme sonuçları ve açıklamalarla beraber ulaşım durumu şu şekildedir:

HATAY

Hatay’da çok sayıda bina yıkılmış durumda olduğu halde arama kurtarma çalışmaları organize edilememiş durumdadır. Çalışmalar bölge halkının ve gönüllülerin de çabasıyla el yordamıyla yürütülmektedir.

Depremde Hatay Antakya’da bulunan Özel Akademi Hastanesi ile İskenderun Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A blok yıkılmış, Hatay Havalimanı pisti de yarılarak kullanılamaz hale gelmiştir.

Kamu binaları ve belediye binası kullanılamaz durumdadır.

Ulaşım altyapısı çalışmamaktadır.

Belediyenin oluşturduğu kriz masası bulunmamaktadır. Sadece valiliğin AFAD üzerinden oluşturduğu bir kriz masası vardır.

Göçüklerin haricinde binaların büyük çoğunluğu hasarlı ve yeniden kullanılamayacak durumdadır.

Kentte ilk iki gün hiçbir alanda organize bir çalışma yürütülmemiştir. Kriz merkezi kurulmamış, arama- kurtarma çalışmalarına başlanmamıştır. Aktif olarak çalışan arama kurtarma ekibi sayısı ihtiyacın çok çok altındadır.

Merkez belediyelerin bazılarında iş makinası ve kurtarma ekipleri varken, bazı merkez belediyelerinde hiçbir iş makinası, kurtarma ekipmanı yoktur.

Sokaklarda cenazeler bulunmaktadır. Defin işlemleri için dahi iş makinesi kepçe ve kürek temin edilememiştir.

Tüm işletme ve işyerleri kapalıdır. Hiçbir ihtiyaç karşılanmamaktadır.

Barınmaya yönelik herhangi bir adım atılmadığından halk pazar yeri vb. açık alanlarda toplanmış durumdadır.

Merkez belediyelerin bazılarında iş makinası ve kurtarma ekipleri varken, bazı merkez belediyelerinde hiçbir iş makinası, kurtarma ekipmanı yoktur.

Sokaklarda cenazeler bulunmaktadır. Defin işlemleri için dahi iş makinesi kepçe ve kürek temin edilememiştir.

Tüm işletme ve işyerleri kapalıdır. Hiçbir ihtiyaç karşılanmamaktadır.

Barınmaya yönelik herhangi bir adım atılmadığından halk pazar yeri vb. açık alanlarda toplanmış durumdadır.

Yollar açıldığı için gıda sorununun kısmen çözülmeye başlandığı söylenebilir.

Barınma ve ısınma sorunu ise halen ciddiyetini korumaktadır. Çadırlar kurulmaya başlanmıştır ancak merkeze uzak ve az sayıdadır.

Hasar tespitine dair bir çalışma henüz yoktur. Ancak yapıların çoğunun kullanılamaz durumda olduğunu söylemek mümkündür.

GAZİANTEP

İlk iki gün depremden en çok etkilenen Islahiye ve Nurdağı’nda arama-kurtarma çalışmaları yapılamadı. An itibariyle arama- kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda Belediyenin iş gücü ve araç, ekipman desteği ile gönüllü kuruluş ve ekipler ile devam etmektedir.

Doğalgaz kesintisi nedeniyle ekmek ve yemek üretimi büyük ölçüde kesintiye uğramış durumdadır.

Isıtıcı ve jeneratör ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır.

Gıda, ilaç, battaniye, ekipman vb. yardımlar AFAD koordinasyonunda belirlenen noktalarda toplanarak dağıtılmaktadır.

Spor salonları, hasar görmemiş az katlı sosyal tesisleri depremzedelere açılmıştır. Çadır hazırlıkları ve temini devam etmektedir.

Barınma sorunları, çadır/kurumların tesisleri gibi desteklerle çözülmeye çalışılmaktadır.

SONUÇ OLARAK

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı`ndan alınan verilere göre; 06.02.2023 günü yerel saat ile  04:17`de merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi,  aletsel büyüklüğü 7.7 (Mw) ve Odak derinliği 7 km. olan  şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Aynı gün saat 14.00 de ise bu kez merkez üssü Elbistan ve aletsel büyüklüğü 7.6(Mw) olan ikinci bir deprem daha meydana gelmiştir. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis illerimizde etkili olan depremde çok sayıda ilk belirlemelere göre çok fazla sayıda konut binasında, hastaneler, havaalanları ve karayollarında yıkımlar ve yıkıcı hasarlar oluşmuştur.

Hiç kuşkusuz bu depremler gerek büyüklüğü gerekse etkilediği alan bakımından ülkemiz tarihinin en yıkıcı depremlerindendir.

Ancak depremin ardından iki  gün geçmesine rağmen halen çoğu ilimizde etkin ve yeterli düzeyde arama- kurtarma çalışmalarının yapılamaması, geçici barınma alanlarının kurulamaması, vatandaşlarımızın sert kış koşullarında -14 dereceye varan soğukta gecelerini sokakta veya araçlarda geçirmek zorunda kalmaları, depremden kurtulanların kurulamayan aşevlerinden dolayı bir sıcak çaya, çorbaya ulaşamamaları ve açlıkla savaşmaları, ülkenin dört bir yanından gönderilen yardım tırlarının deprem bölgelerine ulaşımının ve dağıtımının yapılmasında yaşanan gecikmeler izahı zor bir koordinasyon eksikliğini işaret etmektedir.

Gerek deprem bölgesindeki temsilcilerimizden edindiğimiz gerekse medyaya yansıyan bilgilere göre kent merkezlerinde halen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımız bulunmaktadır. Kırsal alanda tablo çok daha vahimdir.

Asli görevi afet ve acil durumlarda can ve mal kurtarma, sağlık, iaşe, ibate, güvenlik, mal ve çevre koruma, sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin verilmesine yönelik çalışmaları yürütmek olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve ilgili diğer kamu kurumları bu zorlu sınavda başarılı olamamıştır.