Uzman Görüşü: Malatya'da ev bakarken nelere dikkat edilmeli?

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde büyük oranda etkilenen Malatya’da Afet Yönetimi Uzmanı Faruk Görünüş ’ün yaptığı değerlendirme Malatya’nın depremde neden çöktüğünü ortaya koydu. Görünüş, ev alırken binanın dış görünümüne heves etmek yerine zeminine, ruhsatına, denetim hizmeti alıp almadığına bakılması gerektiğini söyledi.

Uzman Görüşü: Malatya'da ev bakarken nelere dikkat edilmeli?

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde büyük hasar alan Malatya,  hasar boyutu bakımından Hatay’dan sonra ikinci sırada aldı. Kentte deprem esnasında binlerce bina çökmüş, yaklaşık olarak 36 bine yakını da ağır hasar alarak yıkıma yüz tuttu.

Malatya’da 2-3 yıllık binaların çöktüğünü söyleyen Afet Yönetimi Uzmanı aynı zamanda İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, katıldığı seminerde Malatya’yı değerlendirdi. Görünüş,“Birçok yeni binaların çöktüğünü gördük. 2 yıllık binaların, 3 yıllık binalarını çökmesi kabul edilemeyen, hakikaten hepimizi inciten bir durum. Bunların çoğu mühendislik hizmeti almış binalar olduğunu düşünüyoruz.  Yeterli kontrol yapılmamış yani bir binayı siz eğer kontrol ederseniz, betonu, işçiliğini bina çökmez. Biz binaları 50 yıl boyunca olabilecek büyük depremlere karşı tasarlıyoruz.”

dedi

“O EVLER DE SİZE MEZAR OLUYOR”

Sorumluluk bilincinin zayıf olduğunu söyleyen Görünüş,“Maalesef ülkemiz genelinde, yani teknik elemanlar, ustalar, işçiler olsun; maalesef bu sorumluluk yok. Bunların bütün sebebi bu. Şimdi siz bilmeden güvenerek gidip en güzel evleri alıyorsunuz, en pahalı evleri alıyorsunuz o evler de size mezar oluyor.”

Dedi

“ZEMİN DENETİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ev aldığınız zaman nelere dikkat etmemiz gerektiğini de söyleyen Görünüş, şöyle devam etti:“Ev satın aldığınız da ya da kira çıktığınızda dikkat etmemiz lazım. Bu evin ruhsatı var mı, bu binanın kontrolleri yapılmış mı, bu binanın tüm her şeyi doğru mu,  belediye tarafından kontrol edilmiş mi? Hepsine bakılması lazım. Bunların hepsine dikkat etmeniz gerekiyor.  Sadece dış cephesi çok güzel diye heves etmeyin. Zemin denetimi çok önemli faktör. Biliyorsunuz Bostanbaşı tarafında özellikle bir hat var. O hat üzerinde zemin çok kötü ve oradaki bütün binaların çok ağır hasar aldığını biz şahit olduk. Dolayısıyla zemin seçimi de çok önemli.”

“MALATYA KIYAMETİ YAŞADI”

Depremin ne kadar kusur varsa ortaya çıkardığını ifade eden Görünüş,“Deprem ne kadar binada kusur varsa ortaya çıkaran bir doğa olayıdır. Yani ne kadar kusur varsa; bir tane tahta parçası unutursanız beton içerisinde depremde ortaya çıkar ve binanıza büyük zarar verir. Malatya kıyameti yaşadı. Van depremi 178 civarı ivmedeyken Maraş depreminde ivme yaklaşık 580 civarıydı. Hatay’a etkisi bin 200’lerde. Yani Van depremi 10 katı bir deprem yaşandı orada."

diye konuştu.