Uzmanlar Uyarıyor: Ciddi Hastalıklara Hazırlıklı Olun!

Grip Sandığınızdan Daha Tehlikeli: Tedavi Edilmezse Hangi Ciddi Hastalıklara Yol Açabilir?

Uzmanlar Uyarıyor: Ciddi Hastalıklara Hazırlıklı Olun!

Grip, çoğu zaman hafife alınan bir hastalık olsa da tedavi edilmediğinde zatürre ve menenjit gibi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle risk gruplarını uyarıyor: “Erken müdahale hayat kurtarır!”

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte grip vakaları artış göstermeye başladı. Halk arasında "ilaçla 7 gün, ilaçsız 1 hafta" inanışı tehlikeli bir yanılgı olarak dikkat çekiyor. Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, gribin özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerde ağır seyredebileceğini belirterek, zamanında müdahale edilmemesi durumunda zatürre, menenjit ve hatta kalp problemleri gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini vurguluyor.

EVDE DİNLENME ÖNEMLİ

Dr. Yaycı, grip belirtilerinin başladığı an bulaşıcılığın da başladığını ve bu sürede evde dinlenmenin hastalığın yayılmasını önleyeceğini belirtti. “Ateşin düşmesinden bir gün sonra okula veya işe dönmek en doğru yaklaşım” dedi.

ERKEN TEDAVİ AĞIR HASTALIKLARI ÖNLEYEBİLİR

Grip belirtileri başladığında vakit kaybetmeden doktora başvurmanın önemine dikkat çeken Yaycı, antiviral tedavinin hastalığın süresini kısaltıp zatürre riskini %50 oranında azalttığını ifade etti.

SIVI VE DENGELİ BESLENME İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRIYOR

Grip tedavisinde bol sıvı tüketiminin öksürük ve balgamın atılmasını kolaylaştırdığına değinen Dr. Yaycı, özellikle C vitamini yönünden zengin meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.

AĞRI VE ATEŞ İÇİN MÜDAHALE GEREKEBİLİR

Ateşin, vücudun virüsle savaştığının bir göstergesi olduğunu belirten uzman, antiviral tedaviye ek olarak ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların kullanılabileceğini söyledi.

BURNU TUZLU SU İLE TEMİZLEMEK RAHATLATIR

Burun tıkanıklığı için tuzlu su ile yapılan burun temizliğinin yanı sıra sıcak buhar uygulamasının da rahatlatıcı etkileri olduğu ifade edildi.