Yedisu Fayı Malatya’yı etkiler mi? Uzmanından net cevap!

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Jeolog Doç. Dr. Cengiz Zabcı, “Kesin olarak Yedisu Fayı kırıldı, Malatya Fayının üzerine statik olarak stres binmez, binemez. Sistemler farklı diyebilirim ama dinamik koşullar altında Malatya Fayını nasıl etkileyecektir bu bir soru işareti” dedi.

Yedisu Fayı Malatya’yı etkiler mi? Uzmanından net cevap!

Cengiz Zabcı, Yedisu Fayının Kuzey Anadolu Fayının bir parçası ve apayrı bir sistem olduğunu ifade etti.

Türkiye’de Anadolu çevresinin iki büyük fayla sınırlı olduğunu kaydeden Zabcı,“Bunlar; Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fayları. Bunların üzerinde biriken yamulma ve enerji çok yüksek. Kuzey Anadolu Fayında yılda kabaca 20 milimetrelik bir hareketlilik birikirken, Doğu Anadolu Fayında bu 10 milimetre”

dedi.

"SORU İŞARETLERİ NEDENİYLE BÖLGEDE ÇALIŞIYORUZ"

Zabcı, Malatya Fayının çok ayrı olduğunu belirterek, şunları söyledi:“Anadolu’nun içerisinde iç deformasyonuyla alakalı ama varlığını yine aynı kuvvetlere bağlı bir fay. Yedisu Fayı, Kuzey Anadolu Fayının bir parçası. Statik olarak baktığınızda Yedisu Fayı kırıldığı zaman uçlarında stres transfer edecektir.  Malatya fayı ise ayrı bir yol ama dinamik koşullar var ki deprem bilimi açısından bunları biz çok az biliyoruz. Deprem hakkında bütün dünya açısından daha emekleme aşamasındayız. Yeni yeni öğreniyoruz, ayrıntıları yeni şekillendiriyoruz. Kesin olarak Yedisu Fayı kırıldı,  Malatya Fayının üzerine statik olarak stres binmez, binemez. Sistemler farklı diyebilirim ama dinamik koşullar altında Malatya Fayını nasıl etkileyecektir bu bir soru işareti. Bu soru işaretleri nedeniyle bölgede çalışıyoruz.”

"FAYLAR KONUSUNDA BİZİ TEDİRGİN EDİYOR"

6 Şubat’ta 7,8 büyüklüğünde meydana gelen ve 300 kilometrelik yüzey kırığı oluşturan depremin etkisinin çok büyük olduğunu dile getiren Zabcı,

“Biz, uydu jeolojisiyle ölçtüğümüz neredeyse Bursa’ya kadar Anadolu’nun içinde bir deformasyon söz konusu. O da haliyle Anadolu’da gözüken diğer faylar konusunda bizi tedirgin ediyor. Bilimsel anlamda tedirgin ediyor. Bunu sosyal anlamda hemen değerlendirip, korkmaya gerek yok. Ama kesinlikle bilimsel olarak takip edilip, çalışılması lazım.  Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışma da bunun bir parçası. Bu çalışmalarda zaman alıyor. Veri biriktikçe ve bunlar sağlıklı yorumlandıkça bu yapılar hakkında daha sağlıklı şeyler söyleyebiliriz”

diye konuştu.

"MALATYA FAYI İLE İLGİLİ KISIR BİR BİLGİ VAR"

Zabcı,  Malatya Fayı hakkında Kuzey Anadolu Fayı ile mukayese edildiğinde çok az bilgilinin olduğunu kaydederek,“Farklı farklı disiplinler var. Bunlardan birisi paleosismoloji. Malatya Fayı üzerinde en azından yayınlanmış tek bir tane paleosismoloji çalışması var. Malatya Fayı ile ilgili şu an kısır bir bilgi var. Farklı ekipler, farklı projelerle birbirinden bağımsız olarak çalışıyorlar. Malatya Fayında tek çalışan biz değiliz, başka çalışanlarda olacak. Umudumuz bu farklı ekiplerin, aslında bu birbirinden bağımsız gibi görünen çalışmaları sonuçta birleşerek  Malatya Fayı hakkında çok daha sağlıklı bilgi sağlamak”

ifadelerine yer verdi.

Zabcı, Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışmalarda, 2023 depremlerinin fay üzerinde etkisinin olup olmadığını da ortaya koymak istediklerini sözlerine ekledi.