Yer bilimleri uzmanı tek tek açıkladı: Malatya’yı bekleyen tehlike var mı?

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’nın güncel durumunu tek tek ele alarak; Malatya merkez, Doğanşehir Erkenek, Akçadağ, Pütürge ve Arapgir ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yer bilimleri uzmanı tek tek açıkladı: Malatya’yı bekleyen tehlike var mı?

İçelli, sosyal medya hesabından Malatya ve Adıyaman’ın deprem çekincelerine değindiği bir video yayınladı. İçelli, “Bundan sonra bu sismotektonik bölgede nasıl bir risk var? Tektonik olarak hırpalanmış olan bölge, aynı zamanda jeomorfolojik olarak deformasyona uğradı. Yeraltında bulunan kaya kütlelerinin hacminde, şeklinde ve konumunda meydana gelen değişikliklerin stabil hale gelmesi zaman alacaktır. Bu yara, kabuk bağlayıp iyileşirken, zaman zaman sızlayacak” paylaşımıyla Malatya’nın durumunu ele aldı.

İçelli, Malatya’nın Kahramanmaraş merkezli ilk depremden değil Çardak Fayı’nın Nurhak’tan Pütürge segmentine doğru devam eden ikinci depremden etkilendiğini ifade etti.

“ERKENEK VE PÜTÜRGE SEGMENTLERİNDE 6’YI GEÇECEK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ”

Malatya’da 50 kilometrelik Erkenek segmentinin yırtıldığını kaydeden İçelli,

“Bunun arkasından 30 kilometrelik Pütürge segmenti yırtıldı. Doğanşehir Fay Zonu yırtıldı, burada büyük bir deprem beklemiyoruz. Erkenek ve Pütürge segmentlerinde 5,8’i, 6’yı geçecek bir deprem beklemiyoruz. Adıyaman’ın ise kendi depremiydi ve bundan daha büyük bir deprem yaşamayacak. Çöşnük Fayı var. Bu fayın büyük bir deprem üretme potansiyeli yok. Maksimum 5,8 büyüklüğünde artçı bir deprem gelebilir. Malatya merkezindeki bir depremden bahsediyoruz”

dedi.

Yer bilimleri uzmanı tek tek açıkladı: Malatya’yı bekleyen tehlike var mı?

“6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLENTİM VAR”

Malatya’nın batısında bulunan Akçadağ segmentine dikkat çeken İçelli,“Akçadağ segmenti 28-30 kilometre parça parça Arapgir’e doğru gidiyor. Bu kırıkların 6,2 büyüklüğüne kadar depremler yaşanabileceğini ifade etmiştik. Burada maksimum 6,2 büyüklüğünde bir deprem beklentim var. Nurhak ile Akçadağ seçmentine 20 kilometrelik kısım yırtıldı. Geri kalan kısmından biraz çekincemiz var”

bilgisini verdi.

Yer bilimleri uzmanı tek tek açıkladı: Malatya’yı bekleyen tehlike var mı?

“7 ÜZERİNDE DEPREM ÜRETİR”

İçelli, Malatya-Ovacık Fayı ile ilgili ise şunları söyledi:“ Tunceli, Bayburt, Erzincan daha yakın. Ovacık Fayı, Malatya’ya yaklaşık 100 kilometre etkiler mi, 7 büyüklüğündeki bir depremi 6 ila 6,5 büyüklüğünde hissedecektir. 2 bin 400, 2 bin 450 yıldır hiç deprem olmamış bir fay. Bir deprem olduğunda uç uca olan faylar birbirine enerji transfer ederler. Arapgir segmenti üzerinde aletsel ve tarihsel dönemde büyük bir deprem yok. Ovacık Fayı çalışırsa 7 üzerinde deprem üretir. Burada en çok Erzincan, Bayburt ve Tunceli etkilenecektir.”